Jom klik

kENgkaWAn

Tuesday, February 28, 2012

Terukir di Bintang

Terukir di bintang by Yuna

Jika engkau minta intan permata
Tak mungkin ku mampu
Tapi sayang kan ku capai bintang dari langit untukmu
Jika engkau minta satu dunia akan aku cuba
Ku hanya mampu jadi milikmu
Pastikan kau bahagia

Hati ini bukan milikku lagi
1000 tahun pun akan ku nantikan kamu
Sayangku jgn kau persoalkan siapa dihatiku
Terukir dibintang tak mungkin hilang cinta ku pada mu
ooo......

Hati ini bukan milikku lagi
1000 tahun pun akan ku nantikan kamu
Sayangku jangan kau persoalkan siapa di hati ku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cinta ku padamu

Sayangku jangan kau persoalkan siapa di hati ku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cinta ku padamu
Terukir di bintang tak mungkin hilang cinta ku padamu


Jatuh hati dengan lagu ni masa 1st time dengar kat radio.. Sweet, even tak berapa nak minat Yuna.. ops!!! Tapi sebab lagu ni tiba2 jadik minat hahahah... Phone ring tone pun lagu ni, gediks kan kihkih..

Ok, boleh buat permintaan lagu tak?? Lagu ni ditujukan khas buat suamiku yang sedang bekerja dengan ucapan, lepas main badminton petang ni balik rumah terusm jangan merayap2 plak haahahah... gediks lagik kan..

ICT again?

Yup! Habis makan kat restoren sedap tapi mahal tu.. entry kat bawah ni je so tak payah link la kan haahaha . Ok, mula2 macam tak nak jalan tapi cam bosan lak bila balik rumah ngadap tb je.. Lagipun aku memang dah lama gila tak jalan kan, so terus sokong bila ada yang cadangka nak pergi ICT.. haahah mana2 aje janji jalan.

So pergi 3 buah keje, patutnye 2 buah dah cukup tapi sebab masing2 banyak duit nak sedekah kat ICT tu kehkeh... padahal abang ipo aku terus ke restoren dari tempat keje.. Ok layan gambar jela kot... Owh, sempat lalu restoren KFC ICT haahahahaah... Hottest place!!My family with mil

Mak uda rebutan anak2 sedara... tapi Qimie panggil Mamau de.. sukatiii je..

Korang tau aku, biras & adik ipar aku wat keje gila... Kitorang yang exited nak naik mendalah bawah ni... Hikhik...
Gambar takde, sebab Qimie sebok nak naik kuda kat tingkat atas.. Permulaan Qimie nangis macam kena pukul takut naik kuda, sampai aku kena naik sama2 dengan dia.. bayangkan aku dengan pakai kainnya..sebbaik kat atas so orang tak nampak sangat haahahah... Tapi lama2 dia dah ok siap gelak2.. lepas dah turun bising mulut cerita pada papa dengan opah dia naik kude bessshh.Ahli rombongan.. kecuali mamau de yang jadi camera women hihihi
'Baby kecik' sebbaik dia nak duduk dalam ni, tak larat nak kejar dia lari sana sini.. takut kejadian hilang tu berulang... Tak sanggup k..
Santai dengan mil, biras & abang ipo..

Eh dah abis gambo?? Ok tu jela ceritanya ahahaahah... Next week check up Eqal dengan pakar... Hope everything just fine & habis awal, sebab nak ngedate dengan hubby tengok adnan sempit 2 hihiihi...

Monday, February 27, 2012

Restoren Tasik Indah, Shah Alam

Jumaat lepas, my MIL dgn adik2 ipo datang. Saja turun sebab si adik bungsu nak tengok road tour ABPBH.. tapinya diorang pergi Sabtu mana ada ape punn.. Konsert mini dia Ahad.. Tapi Sabtu petang dah balik, Ahadnya dah kena keje..

Ok, Jumaat malam tu, adik ipo bungsu dengan MIL belanja makan kat sini...

Dekat je pun dengan ofis aku... belakang Plaza Alam Sentral. Masa order tu, bos besa takde, maka masing2 tak tau nak order apa.. sebab biasanya abang sulung kitorang yang order. Sekali pelayan tu, cina la, dia suggest amik ikan bambo ape ntah masak steam. Katanya menu tu paling special kat situ. Tanpa tanya harga kitorang semua pun setuju. Pastu amik ikan siakap 3 rasa, sayur campur dan udang butter.
Makanan dia, ermnn memang superb sedap la. Qimie paling suka makan ikan 3 rasa, aku bagi ikan steam dia tak nak.. Aiyak, rugi betul budak ni.. sume2 pun tak nak makan..Muka tak sabar nak ngap!!
Mainan lupa bawak, bagi Eqal main pampers je haahahah... Owh sangat behave dia kat restoren, tak banyak bunyi.. Bagus anak mama..


Ni lak dessert diaQimie makan 2 scoop.. Aku rase2 je.. tak berapa nak berani makan hhihihi

Ok, dah abis makan, kami geng2 pempuan kecuali mak, lepak kat depan pintu masuk kedai tu. Layan anak2 tengok ikan kat aquarium kedai tu. Sekali diorang dah habis bayar terus datang kat kitorang.. Masing2 suruh kami teka berapa bil malam tu... Tak terteka... Rupanya total lebih dari RM300. Terkezut, terus kitorang tengok bil. OMG... nganga mulut masing2.. ikan bamboo tu aje dah RM150, udang butter tu plak RM50. Air mango juice hubby gelas kecik je pun RM5.. Gila kentang la... Padan la waiter cina tu beriya promote ikan bamboo steam tu, rupanya mahal gila huhuhuh... Tapi sebbaik laa memang sedap makanan yang diorang hidangkan..

Tapi yang aku terkejut, air masak pun dia kira segelas RM0.50 eh ke RM1.00 eh ke berapa ek, lupe dah nak snap resit.. tapi kacang sepiring dia letak atas meja yang kitorang ingat FOC rupanya RM2.00 sepiring... Terkejut, serius!! Air teh cina tu pun ingat FOC sebab dia memang terus tuang, tak tanya kitorang nak ker tak & ada yang tak minum pun tapi dalam bill dia charge, even wet tissue, ko tak guna pun depa charge, so baik ko guna haahahah... Dasat wehhh!!

Tapi, aku rase... errr aku tak gi dah makan kat situ lagi... mahal kot.. RM300 lebih boleh makan 2 kali kat kedai kolam ikan kat seksyen 24 Shah Alam tu... rase dia pun sedap, ikan pun fresh.. hihihhi... Dasar berkira betul aku ni haahhahah..

Eh, tapi kalau korang nak makan sedap tapi tak kisah kuar duit lebih boleh la kot try kat restoren ni.. selesa, view tasik, overall makanan dia sedap, tapi mahal haahahahh..

Friday, February 24, 2012

Tapi Bagaimana by Spider

Sekarang bibir ni asiknya ulang lagu spider ni.. Sedap je dengar kat cuping telinga aku ni.. Google saje liriknya hohohoh..



TAPI BAGAIMANA BY SPIDER

Kau buat ku teruja
Kau buat ku tertawa
Terbit rasa tersembunyi beku
Hingga rasa cemburu seperti pasangan
Kekasih yang hangat bercinta

Dan tak sanggup berpisah
Walau hanya sekejap
Aku sangat merindui kau
Senang sekali kau ada

Tapi bagaimana nak ku kata padanya
Dia yang ada seperti tiada
Dengan dia cinta jadi sebuah ritual
Haruskah aku kejam demi rasa
Tolong lepaskanku dari sengsara ini

Uuu..uuuu..

Dia bukan tak cantik
Dia bukan tak baik
Hanya kekosongan yang ada
Di sudut hatiku tak bisa diusik
Hingga cinta jadi kematu

Tiada yang nak gaduh
Tiada yang nak tentang
Hingga rasa menjadi kering kontang

Tapi bagaimana nak ku kata padanya
Dia yang ada seperti tiada
Dengan dia cinta jadi sebuah ritual
Haruskah aku kejam demi rasa
Tolong lepaskanku dari sengsara ini

Uuu.. uuu.. ooo.. eee.. uuuu..aaa...

Tapi bagaimana nak ku kata padanya
Dia yang ada seperti tiada
Dengan dia cinta jadi sebuah ritual
Haruskah aku kejam demi rasa oooo....

Bagaimana harus ku kata padanya
Dia yang ada seperti tiada
Dengan dia cinta jadi sebuah ritual
Haruskah aku kejam demi rasa
Tolong lepaskanku dari sengsara ini

Uuuuu...uuuu..


Suke2.... suara Tam.. serak-serak basah gitu...


Dating

Hari ni..... hari ni nak ngedate... Nak gi ofis lama bertemu geng2 gosip sobat marah-marah sayang kat sana.. Rindu banget sama diorang...

Nak amik gambo banyak2 dengan diorang.. pahtu tepek kat blog buat kenangan zaman tua..

Owh, bos adalah bermeeting di POJ... bules la kuar awal dari biasa haahahahaah...

Elak jem alasannya.. tapi klu masuk lambat... jalan jem kekdahnya haahahahahah...

Note:
Semalam bizi gila dari pagi sampai petang sampai tangan aku kematu menaip..

Owh checkup Haiqal semalam.. Erk sudah 8.6kg anak terunaku itu.. Nanti leh gusti dengan Abang Hakimi.. haahahhha...

Wednesday, February 22, 2012

Mood masak suda mali....

Semalam dok sembang dengan Zue, dok citep asal menu2 nak masak tuk petang semalam.. Pastu dok buka blog Abang Mat Gebu.. owh, tak leh tengok lama2... sebab aku dok telan-telan air liur.. tak tahan tengok menu2 dia yang sedap gegila ahhah..

Lama gila kot aku tak masak.. rasanya dah 1 bulan kot dapur tak berasap.. Menu2 ringan tu aku buat la, takat cekodok, pisang goreng, kopok goreng, megi wahhh semua yang segera erk.. Tapi nasi dan lauk memang dah lama tak masak.. so rindu air tangan sendiri... boleh??? Hahhah...

Menu pilihan tu harusla yang senang dan mudah. So aku buat nasi paprik je.. Semua ada kat situ, sayur dan ayam kan.. Pastu main campak2 je.. mudahhhh... Satu2nya tips yang aku dapat dari blog Abang Mat Gebu tu, dia guna sos thai dengan sos ikan.. tapi aku takde sos ikan, tak letak la.. Biasa aku masak paprik guna sos biasa je, semalam dua2 sos aku bubuh aahhaha.. Petang sebelum balik keje tu aku call hubby tanya siap2 dia nak dinner tak.. bukan ape, klu dia tak mo makan aku masak untuk aku dengan Qimie je..

Dah lama kot tak makan masakan aku so terus dia cakap masak la.. ihihhihi... Lepas bersilat kat dapur terhasillah sekuali paprik..
Ni untuk aku dengan Qimie makan..haahaha.. (takde hiasan tepi atau taburan ape, sebab takde bahan dalam esbok hihihi)... mula2 bajet2 nak makan sikit, sekali ahahahah nasi pun aku tambah, lauk pun aku tambah.. tak cukup.. Qimie pun berselera je makan.. Rindu masakan mama erk nak??? Haahaahah...

Hubby balik dalam, kol 8.30 aku tengah sebok nak tidurkan budak ni...Si Eqal ni, jap kan mata dia pejam.. pastu dengar abang dia dok tanya mama kenapa... mana itu ape.. mama.. jom la main.. mama.. arrgghhhh.. Penat suh abang dia dia, tapi tetap... pantang tengok mata adik terbuka... adikk!!! Tak ke tergelak si adik bila dengar abang dia panggil..

Hubby balik terus hidang kat dia.. Buka2 pintu bilik tanya, masak ape sayang? Lapo beno sebab dok simpan perut bila dengar isteri nak masak haahahah... Papa pun rindu masakan mama erk??? Hahahaha... Hubby makan bertambah2.. Ok tu la reason dia tak bagi aku masak.. sebab dia akan makan bertambah.. ala aku masak bukan la sedap sangat tapi maybe kena kat tekak dia kot.. Hihihi.. so puas hati sebab sekuali paprik abis.. Balance kuah dia tu aku recycle buat nasi goreng.. yey!! Ada bekal tuk hari ni.. jimat duit aku RM8 hihhihihi.. Yela sini harga untuk breakfast dengan lunch sangat la mahal.. Boleh la jimat di situ..

Ok balik ni nak masak ayam goreng bersalut madu.. eh ape ntah nama masakan dia, tapi aku tengok kat blog mat gebu.. Yummy okeh.. Hahahah... kegilaan masak sudah kembali... marilah kita gemuk bersama sebab asiknya makan malam lepas ni ahahaha..

Tuesday, February 21, 2012

PAP SMEAR

Yup! I did it!!!! At last... hahahhah...

Sejak anak dah masuk 2 ni baru ada kesedaran untuk buat ujian Pap Smear.. Sebelum ni takut-takut, malu pun ada, geli pun ada. Tapi masa nak bersalinkan Haiqal, setiap doktor yang datang buat pemeriksaan pada aku akan tanya soalan yang sama, Puan pernah buat ujian pap smear?? Aku mampu senyum dan cakap belum. Pastu kena la nasihat free haahaha.. siap doktor cina tu gelakkan aku bila aku cakap aku takut dan segan. Ampes.. udahla doktor lelaki, muda lak tu.

So tadi beranikan diri buat ujian tu.. Yela kalau tak buat, then tentiba aku berisiko untuk dapat kanser pangkal rahim tu.. takke yang tanggung kelak aku jugak.. bukan hubby or bukan anak aku.. tapi aku sendiri.. but of course turut terima tempias diorang dan kuarga aku jugak.. so better buat langkah pencegahan kan...

Aku buat kat LPPKN.. bayar RM20 je pun dan tak perlu la nak tunggu lama sangat kalau macam kat klinik kerajaan kan kena buat appointment dan itu ini.. Kat LPPKN ni just walk in je... janji ko dah abis period... 2 minggu lepas period kata nurse tadi, tapi seingat aku hari ke 10 dah boleh buat.. cam aku tadi aku hari ke 12 aku buat ujian tu tadi. Ermnn biasa klinik swasta harga untuk buat ujian ni RM40 kan.. kalau tak silap aku la.. so LPPKN murah skit la kot.. Eh tentiba promote LPPKN pulak hahahah... Selesa, sebab tak ramai orang pun tadi, 2,3 orang je camtu. Owh, aku buat kat seksyen 16 Shah Alam.

Ermnnn aku dah, korang dah ker?? Kalau belum, buat la yer kawan-kawan.. Untuk kesihatan kita juga.. Alaa... nurse pempuan yang buat so malu tu kurang la skit.. dan rasa dia errr takde la sakit sangat pun.. ada la sikit cam kena gigit semut hihihih.. katanya sakit skit sebab aku kan operate.. klu normal, sakit tu kurang la.. sebabnya?? Fikir la sendiri haahahaha..

Monday, February 20, 2012

JUJUR.. aku dayus

Tengok tak drama JUJUR AKU DAYUS sabtu lepas? Aku tengok.. Mula-mula hubby cakap ala best ke? Aku bersungguh cakap eh drama cerekarama tv3 sekarang best2 dah. So bagai kena paksa hubby relakan jela remote di control oleh isteri dia haahahaha..

Mula-mula cita macam, pehal Beto ni.. Aduuii pantang betul la, buat isteri macam ni. Tapi cite ni best gila sebab dia mainkan perasaan orang tau.. So kita cam nak jugak tahu ending dia camne.. Kenapa Beto tak layan Nora, anggap dia tak wujud je..

Korang tau tak, aku dengan hubby siap buat konklusi sendiri, aku cakap Beto ni mati pucuk lepas eksiden tu.. Hubby lak cakap, Beto kena AIDS sebab mungkin tertukar darah dengan orang yang tolong dia masa eksiden.

Sekali... hahahahah.. rupanya dia tengok Nora tidur dengan x-boy dia masa zaman Nora blom bertaubat.. Hahahahaah... Jauh sekali tekaan kitorang haahahah... Tapi Beto berlakon sampai woh ke sanubari dan lubuk ati aku... Dia cinta betul kat Nora Danish tu... Sampai aku pun terase2 kepedihan dia weh. Mula2 dok marahkan Beto sebab buat Nora camtu... sekali aku marahkan Nora lak sebab rupanya dia curang.

Eh tak abis takat situ, Nora lak cite rupanya dia kena perangkap dengan jantan durjana tu.. Kuang ajo kan.. Nora dah jadik bini orang pun ko nak hisap lagi madu dia.. Marah betul aku dengan lelaki tu.. Zul kan berlakon jadi jantan durjana tu.. Eh dia dah pisah dengan Abby kan.. apsal erk?? Tapi Abby masih sayang kat dia lagi.. Ape sebenarnya terjadi ek.. Dua2 senyap tak nak cite.. Eh out topik hahahah.. laju je cite bab gosip.

Ending cite ni aku suka... kata Beto "saya lagi tak sanggup jalani hidup tanpa awak disisi..." lebih kurang kot ayat dia, tapi maksud sama... Hahahaha.. see pempuan selalu tau terbuai2 kalau cite2 romantik camni... Tapi aku dengan hubby puas hati la dengan cite ni, besr, penuh pengajaran, cerita tak meleret & buat kita tertanya2 dan takkan boleh teka dengan tepat apa sebenarnya jadi pada rumahtangga diorang..

Ok, pada Zue aka Till Death Do Us Apart, sambil2 aku up cite ni aku gelak ngekek2.. Ko tau sebab apa kan..hahaahah.... So aku tak tau la amenda aku taip kat atas tu sebab asiknya tergelak2 sendiri hahahaha...

Menyembur dan hormon


Budak ni.. sekarang tengah mula seronok menyembur air liur... Berlenja2 mulut tu dengan air liur dia aje.. Then now aku noticed yang rambut aku gila banyak gugur.. Masa mandi, masa syampu, masa sikat rambut, masa raut rambut ala-ala guna jari pun boleh pun melambak gambut gugur.

Kat lantai rumah, lantai bilik air adalah penuh dengan rambut aku aje.. Kadang2 atas katil pun ada gugur.. Arrrghhhh dah mula stress dah ni.. Ni memang rambut gugur sebab anak dah mula menyembur air liur dia ke memang hormon aku yang tak stabil ni weh...

Ni dia dah mula menyusur ke belakang ni.. Menang aku tak harap dah nak tinggal kat katil sorang2.. At least ada abang dia sama dengan dia so takde la risau.. Sebabnya bila abang dia sembang dengan dia, dia punya gelak tak hingat... aku pun tak tau ape yang lawak sangat dengan abang dia, tapi klu berdua mesti gelak besar dua2 anak teruna aku tu..

Ada rakam... tapi malas nak upload, takut kang ada yang terkejut dengar suara Eqal gelak besar benor suara dia iihih... sama beso dengan tubuh dia tu.. Owh, khamis ni dia punya check up 4 bulan.. Hope sumer berjalan lancar...

Friday, February 17, 2012

Sesi bicara terakhir tentang bayaran balik

Baru balik dari bayar duit kat ibu pejabat... Dah jumpa pembantu akauntan.. ermnn... muka baik, cakap pun baik je dengan aku.. Nak marah ke nak geram ke pun tak bleh sebab tengok dia baik je.. Boleh?? Huhu..

Sebelum jumpa dia tadi buat sikit research.. 1st aku call Manja, tanya dia Kementerian ape coz, konon nak kumpul bukti la yang boleh je nak bayar ansuran. So dapat la 2 jabatan yang boleh buat bayaran ansuran, jabatan lama aku dengan Manja ni la. Tapi untuk lebih menguatkan bukti aku call AG kat Putrajaya, cakap dengan bahagian kewangan. Diorang pun terkejut bila aku cakap ofis aku bagitau tak boleh buat bayaran ansuran. Katanya boleh 18 kali ansuran, tapi biasanya orang takde la buat sampai 18 kali, bila dia tanya aku berapa aku kena bayar, then dia cakap eh, memang boleh sangat la buat ansuran.

Then bila aku cakap ofis aku cakap tak boleh, kena bayar lump sum dan arahan ni dikeluarkan oleh AG sendiri, terkejut lagi dia. Siapa yang cakap macam tu, kita takde keluarkan arahan macam tu katanya. Then dia tanya aku jabatan apa. Oh, bawah Selangor, mungkin AG Selangor yang keluarkan arahan pemotongan secara lump sum katanya. Kena tanya AG Selangor sendiri la..

Gigih la aku call AG Selangor pulak, bukan apa, sebab rasa macam tertindas kan. Bila dapat cakap dengan orang kewangan dia cakap memang Elaun PA dengan Dwi-bahasa kena tarik masa cuti bersalin ~ok fine. Then katanya memang kena bayar lump sum. Bila aku cakap aku call AG Putrajaya, diorang cakap boleh, terus dia potong cakap aku. Katanya diorang buat berdasarkan arahan perbendaharaan yang dikeluarkan ~ok aku silap lupe mintak dia no pekeliling dan tahun arahan tu. Katanya kalau tak ikut kiranya melanggar tatacara kewangan. Pulak???

Then, aku tanya dah tu memang tak boleh bayar ansuran ke sebab banyak amaun yang perlu saya bayar. Boleh katanya dengan syarat kena mintak wang pendahuluan dengan AG. Ok tu la bahagian rumit yang semua orang tak nak buat. Ok fine!!! Malas dah nak argue. Sebab aku pelik kenapa benda ni timbul kat sini sedangkan kat ofis lama ~ok sebab tu sayang ofis lama~ just mintak tolong, then diorang yang settle semua, kita just mintak nak buat bayaran ansuran, yang lain diorang uruskan. Aku tak faham apa yang susah sangat sampai cakap kena amik wang pendahuluan la semua.. Takkan aku lak yang kena buat semua tu, harusla bahagian yang berwajib buat kan.

Ok dah la, malas nak fikir lagi.. Aku dah pun bayar lump sum tadi.. Thanks again to my bro. Tengok la nanti adik dapat duit tanggung kerja.. ~yang baru je aku bajet nak buat beli hadiah birthday my hubby& nak buat facial treatment, tak jadi la.. kena la bayar balik hutang kan...

Mungkin ada rahmat, tiba2 duit tanggung keje aku yang dulu on off lulusnya tiba2 lulus jugak, rupanya untuk bayar hutang aku ni... Allah Maha Mengetahui, kenapa keputusan aku tanggung keje tahun 2011 tu lambat prosesnya.. Ermnn... at least, ada la duit untuk bayar balik pinjaman. Owh, duit simpanan aku zero sebab aku melabur dalam bisnes abang aku.. Sekian... tamatun kisah sedih di awal tahun baru...

p/s: Tadi tengok kelayakan cuti.. lagi 2 tahun genap 10 tahun berkhidmat, maka cuti bertambah jadi 30 hari ek.. Best2..

Thursday, February 16, 2012

Cuti bersalin elaun PA kena tarik, ok.. tapi kena bayar lump sum.. tidak ok

Mood down & paswah Erra Pajira.. Motip???

Ok, nak cita la ni.. Semalam dapat call dari Ptj ofis. Katanya bulan 3 ni nak kena potong elaun2 yang aku dapat masa bersalin hari tu. Aku macam, what?? Ingatkan diorang dah potong siap2 sebab diorang tahu aku bersalin bila.. Sebab aku mintak cuti bersalin awal 1 minggu dari due. Si memang tak tengok slip gaji & takde simpan pun untuk bayar balik nanti.

Aku kira2.. kena potong RM750 untuk elaun PA.. Oklah, pasrah.. Tak sampai 10 minit budak tu call balik katanya, bunga, nak bagitau..ada 2 elaun kena potong tau.. elaun PA dengan dwi-bahasa. Aku macam haaa??? Dwi bahasa pun kena??? Ok dwi-bahasa RM85 kali pulak dengan 3... OMG... Total kena potong RM1005. Gila ok gila. Aku tanya tak boleh ke bayar ansur... katanya tak boleh. Terus letak tepon menung panjang kejap. Post kat FB tanya betul ke elaun dwi-bahasak kena potong, tanya JPA bagai, katanya ikut fahaman dia memang kena potong. Pasrah!!!

Call balik PTJ ofis tanya, tak boleh ke nak buat rayuan untuk buat potongan gaji 2 kali.. Katanya yang buat Kew-8 tu, okla kesian pulak pada bunga, saya buat 2 kew8 la.. Satu potong RM750 dan bulan 4 pulak potong RM255. Aku macam, still beban bagi aku.. So aku tanya sape yang selalu luluskan claim2 ni sebab nak buat rayuan untuk bayar 2 kali, at least RM500 sebulan tak la rasa sangat... So dia mintak aku call Pembantu Akauntan Kanan.. Sampai kol 5.15 aku tunggu untuk cakap dengan dia, tapi dia tak pick up phone, maybe sebab dia belum habis meeting.

So pagi ni aku call balik dan dapat. So tanya la dia boleh tak kalau aku bayar 2 kali. Then dia tanya aku eh bayar balik apa sampai RM1k. Aku bagitau la masa bersalin, elaun yang patut dipotong dibayar so kena tarik balik bagai. Cerita itu ini, then aku tanya boleh tak buat potongan 2 kali, kalau kena buat surat pun aku sanggup sebab dalam payslip tu sendiri aku dah ada potongan perumahan, potongan duit PTPTN dan gak duit pinjaman peribada yang total dia dah lebih dari 1k, so bila tolak sekaligus RM1005 tu tinggal berapa je. Untuk belanja harian dengan minyak kete aku sendiri pun tak lepas.

Eh, tak boleh katanya AG dah bagi garis panduan. Kalau bayar separuh2 nanti diorang tolak, kena bayar lump sum. Aku siap cakap kalau macam tu kejam la, apa nak makan kalau sekaligus kena tolak.. At least kalau ansuran 2 bulan, aku bukan mintak 3 or 4 bulan, 2 kali bayar je.. tak la beban sangat pada aku. Anak sorang boleh survive lagi, anak 2 means mana yang baje bulanan 300 dah jadi 600 mana yang bayaran pengasuh 250 jadi 500. Bayar tetap bayar cuma minta pertimbangan atas dasar kemanusiaan untuk bolehkan aku bayar separuh-separuh. Aku laki bini bukan orang kaya boleh petik jari je dapat terus duit. Laki aku pun bukan keje yang gaji dia riban2 yang membolehkan aku tutup mata je kalau kena potong terus RM1k.. Bukan ok..

So, merayu macam mana sekalipun jawapan puan tu tetap.. NO!!!! Tak boleh. Kalau nak ansuran boleh, tapi kena pergi kat AG, mintak duit pendahuluan, isi borang bagai.. Ok aku tau menda tu melecehkan dia sebab kena buat itu ini. Tapi kenapa jabatan lama aku tu boleh je buat untuk kawan aku tu.. Tu bayar RM600 je (sebab anak 1st dia cuti 2 bulan je dan anak kedua cuti 3 bulan dan elaun bulanan RM120) tu pun boleh buat rayuan untuk bayar ansur.. aku ni 1k kot???

Ntah la.. mak aku sendiri terkejut, macam kejam lak nampak kerajaan ni... aku tak tau la kerajaan kejam ke ape.. tapi bagi aku sebagai penjawat awam, aku tau menda ni atas ketua jabatan. Kalau ketua jabatan luluskan takde masalah pun. Takde babitkan AG pun. Diorang terima duit macam biasa, lain la short sebab tak bayar langsung kan.. Tak tau la nak cakap, tapi kebanyakan kawan aku, orang kewangan diorang cakap boleh je nak bayar ansuran.. Well terpulang pada budi bicara kan..

Serius, semalam aku balik masa drive, kepala kosong je. Fikir, mana nak cari duit untuk bulan Mac nanti.. Hubby keje pun gaji lingkungan aku je.. dua2 keje kerajaan je kan.. So memang rase down gila. Nasib baik selamat sampai rumah semalam walaupun banyak kali gak brek mengejut tak perasan depan keta dah stop dan kete ke kiri ke kanan.. Huhuhu.. Alhamdulillah Allah masih panjangkan umur aku...

Solution yang aku dapat, call abang aku mintak pinjam dengan dia RM1k untuk bayar PTJ. Adik beradik boleh bayar ansur2, at least tak la beban sangat aku rase daripada bulan 3 nanti tiba2 gaji tinggal 2,3 ratus je.. So esok nak jumpa puan tu, yang aku dapat tau memang agak berkira bab-bab nak kuarkan duit ni macamkan duit tu dia yang punya.. Tapi bab tarik duit orang cepat je, so nak gak aku berkenalan dengan orang cenggitu..

Owh, kata mak aku.. hidup ni ada masa kita kat atas, ada masa kat bawah, sabar jela.. menda ni tak kena kat batang idung puan tu sendiri lagi kot.. or klu tak kena kat dia pun maybe anak dia ker sedara dia ke, mana nak tau kan.. Baru dia tau tinggi rendah langit ni.. Eh, tak ek.. bukan salah dia ek.. Yelaa dia ikut garis panduan dari AG je.... kannnnnn walaupun jabatan lain pun ikut jugak tapi still boleh consider untuk bayar ansuran, janji bayar konsepnya kan....

Ok, aku memang pasrah la ni..On lagu Era pajira cepat!!! Kini akuuuu pasrahhh dengan segalanyaaaa.. kepedihannn ini... masih terasaaaa... hahahah

Wednesday, February 15, 2012

BBQ time!!!

Time cuti Maulidurasul hari tu famili aku ada buat BBQ. Mula-mula plan nak buat kat pantai, tapi bila fikir aku ada anak kecik so macam remeh lak nak cari port yang selesa untuk baby, then takut angin pantai bawak 'sesuatu' then ikut or berkenan dengan anak aku.. So tukar la bakar kat rumah je.

So beli barang perapan dan perap ayam untuk 1 malam.. Makan-makan ni kitorang tong-tong adik beradik so boleh la perbanyakkan menu. Antara menu yang sempat aku snap kat bawah ni.. tu pun tinggal saki baki sebab habis dikerjakan anak2 sedara aku & gak abang aku.. Kuat meratah betul masing2...

Sosej, beli 5 bungkus... sekelip mata, lesap!!


Ikan kerisi.. sedap erk bakar... terasa manisnya sebab baru naik dari laut...

Kopok lekor Kelate tajaan ayah (baru balik dari OT Klate) tak sangka kopok lekor sana sedap gak erk!! Siap hubby yang tak penah makan yang lom goreng, leh makan kopok yang rebus je cenggini..

Ayam.. wajib.. Yang ni dan amik gambo seketul ni je.. Abis dah... best seller haahahh..

Jagung, pun dari Kelate.. eh ke Ganu erk?? Lupe plak.. Paksa ayah beli hihihhi.. Manis, sedap sungguh jagung ni.. Qimie tak dan2... nak makan yang rebus siap nangis2 sebab lambat masak.. Puas mak ngah dia pujuk siap angkat dia tunjuk jagung dalam periuk.


Ok, lupe, ada sotong gak.. Tapi sotong memang tak dan nak snap gambo sebab tak sempat letak dalam pinggan dah abis.. Hahahah... Ada beli ui keledek, konon nak bakar, tiba2 lupe hikhik...

Thanks banyak2 pada hubby sebab dia sorang je yang setia bakar semuanya sampai selesai.. Aku tolong gak, tolong teman dia je haahahah.. Anak-anak sedara, jap2 lari, jap2 lari.. bertuah betul.. Kena sound dengan aku, datang la kejap, pastu naik atas rumah balik, tengok tv.. cubit baru tau!! Makan lajuuuu je..

Hubby makan kol 11 malam.. lepas dah mandi.. Puas aku nak suapkan dia masa dia dok bakar2 tu.. tapi dia kata takde selera.. Yela, biasa tukang bakar memang ilang selera nak makan sebab penat & dah hidu bau sampai rase kenyang. Tu yang ayah aku pun tolong jap je.. katanya takut takde selera nak makan.. Hahahaha..

Ok, next bakar2 time raya nanti.. Semua adik beradik balik lagipun.. Yey!!!! Kali ni kuar bajet lebih skit.. Leh variasikan makanan.. Oh, nanti nak mintak pakcik aku yang turun ke laut tu simpankan ikan, udang, sotong & ketam la... Special tuk bakar.. Sedap woh makan seafood yang baru naik dari laut.. Fresh dia tu, manisnya dia... aduiiii sedap gila ok.. Hubby yang pantang dengan seafood pun selalunya... belasah sebab tak tahan dengan rase sedap dia hihih...

Cantik ke???

Hahaahaahhah... Gelak dulu boleh???

Masuk bilik bos.. cakap itu, ini semua yang penting, baru je nak pusing keluar, bos tegur
"CANTIK HARI NI"

OMG!!!! Haahahaah... boleh aku jawab,
"ALA HARI NI JE KE YANG ARIF, HARI LAIN TAK EK?"

Tergelak sama dia. Hahahha.. Ok, tu spontan keluar dari mulut aku bila tiapkali orang tegur camtu.. So terlepas bila cakap dengan bos sendiri.. Sebbaik bos sporting.

Tapi sape kata hakim2 ni garang??? Tak laaa.. dalam court je kot... Hihihi... Owh, by the way aku pakai selendang style2 anak2 dara pakai sekarang dengan baju kurung pesak warna purple kain hadiah dari x-bos... (aku tau mesti ada yang tanya pakai ape ekke... ) Ok, senyum sampai ke pipi sekarang muahaahaha..

Tidur + Rumah + Papa ++

Hai korang, selamat pagi. Pagi ni sangat ceria sebab dah cukup tido malam tadi. Pukul 10 lepas habis cerita Vanilla Coklat... (eiiii jahat kan pempuan tu.. saje je nak rosakkan rumahtangga orang, aku syak zara mesti merajuk.. tapi 1st time kot tengok Iqram Dinzly belakon jadi jahat..) aku dah tido hahahaha... Belas dendam sebab semalam tak cukup tido kan.

Tapi betul la kata kak Asha kalau tido kat rumah even husband takde takkan sempat nak rasa takut, sebabnya aktiviti penuh dengan layan karenah dan keriuhan anak2 je. Bangun tengah malam susukan anak pun takde la mata aku meliar tengok sekeliling pun, klu kat rumah orang siap la, dok pandang sana sini, mata takmo pejam hihihi..

Anak2 pun tak berapa nak heran papa dia takde. Sebab biasanya papa dia balik lewat malam, main badminton kat taman dengan jiran2 la, ada tournament dengan taman sana sini la.. Lantak situ, nak bersukan sangat katanya kan... Aku halang kang, dia kata tak support laki nak bersukan.. Ikotkan jelaaa... Cuma masa hubby call malam tadi, Eqal jela macam tercari-cari bila dengar suara papa dia. Sebab biasanya papa dia suka main agah2 dengan dia, so macam ada rindu dimata dia.. ++ first time kot berjauhan lepas dah dok sekali ni.. Qimie??? Heran pun tak papa dia ada ker tak, haahaah.. Ada la dia tanya, tapi bila papa dia call, dia buat hal dia sendiri.. Papa pun dah pasrah bila Qimie tak mo cakap hihihih...

Semalam dah gigih cari resepi nak buat kek coklat.. Ingat nak buat surprise malam ni tapi hubby balik awal dari aku la plak.. So takde la surprise dah hihihi... Tengok kerajinan la, klu rajin jadik la kek petang ni, klu malas... Hihihi... selamat la diet..

Pssttt!!! Aku nak try makan jusmate 5 ni.. Katanya selamat untuk ibu menyusukan baby. Well abis sekotak nanti aku bagitau hasil. Tak tahan la tengok baju2 comel2 tak boleh nak sarung dah.. Perut pun cam mengandung 3 bulan hahahahaha... >_<

Tuesday, February 14, 2012

Padah

Yer tu la padahnya bila tido kat tempat baru... Tak cukup tido, tak boleh tido dan tak lena tido. Owh bukan aku sorang tapi anak2 pun sama..adei....

Alkisahnya kan aku cite semalam aku nak tumpang rumah biras sebab takot dok bertiga je dengan anak-anak kat rumah disobabkan ditinggalkan hubby. Alaaa bukan lama pun, 3 hari je pon.. hiihhi... Gedik kan.. Orang lain kena tinggal berbulan, rileks je haahah..

Ok kisahnya, semalam petang lepas dah siap-siap mandi bagai aku terus la gi rumah biras aku. Dok sana memang tak leh diet ok.. Petang tu aje aku dah dijamu nasi.. puas tolak cakap nak diet, diorang lak cakap tak sedap nak makan sebab aku tak makan, aduii kena gak makan.. ahhahahah padahal perut lapo tapi tahan sebab bajet nak diet kan... Pastu malam tu, biras aku gorengkan plak cempedak. Wohhhh peberettttt!!! Jadinya aku dengan Qimie makan secara tanpa segan.. HAahahh ape ayat ntah. Peliknya si Qimie tu laa, makan lak dia cempedak goreng... biasa pandang sebelah mata je..

Ok, korang tau kan cempedak angin... natijahnya, kol 3.30 pagi aku sakit perut haahahah... Sebelum tu lak, kol 11 diorang sumer dah masuk tido, aku layan tv dengan Qimie sampai kol 12 malam.. Haiqal pun lewat tido.. Kol 11.15 gak la dia tido.. Maybe bau lain kan.. Tu pun jenuh dia muntahkan susu atas toto, nak bagi bau dia la tu.. Adeiii... So lepas tutup tv tu Qimie still golek2, cakap tak leh tido la.. nak balik rumah tido la.. Aku pujuk2, tepuk2.. last2 lena gak.. tu pun kol 1 lebih kot... Aku sendiri pun tak tau lena pukul berapa sebab tengok anak2 dah lena aku ngiring kira, tak kena, ngiring kanan pun tak kena..

Perasaan takut or tak selesa tu takde.. tapi ntah mata ni tak leh nak pejam, padahal kol 9 malam lagi aku dah nguap2 dah.. Kol 2.30 pagi aku terjaga sebab Qimie ngigau.. Tunjuk2 atas suh aku amik.. Ape ntah.. Kol 3, adik tiba2 jerit... nak susu, sua je terus diam. Pastu 3.30 Qimie ngigau lagi, suruh aku tepi, tendang2.. tu laa yang aku sakit badan sokmo, asal ngigau tendang.. Dah aku menjauh dia tarik aku suh peluk dia plak. Kol 4.30 dua2 bangun, si adik nak susu, si abang terjaga sebab dengar suara adik.. Aduiii penat.. Aku ni dah la tiap kali bangun mata susah nak pejam.

Kol 5 lebih, Qimie ngigau lagi, kali ni nanges pulak.. Arrrgghhh masa ni aku cuma cakap dah la mi, diam2 jangan la nangis.. Aku memang dah ngantuk gila masa ni.. Senang je mata aku tutup lepas anak2 dah tido.. Kol 6.30 jam dah bunyi... Arrrhhgghhhh aku rase aku tido ada la 2 jam je kot... Adeiii... tengahari ni aku nak cuba tido la.. tapi aku susah nak tido time tengahari.. acane????

Ermnnn.. rasanya hari ni nak tido rumah sendiri la kot... Susah la klu tak cukup tido... Tak bermaya kot.. Ni pun segar bugar pagi2 sebab boss banyak bagi task suh aku buat, klu tak sure lemau..

Ok, nak blogwalking..

Monday, February 13, 2012

Tukar itu ini & ditinggalkan

Penatnye rase... lenguh bahu. Hari ni tentiba rajin nak update list blogger kat side bar.. Tapi lom siap sepenuhnya.. Adei tu baru berapa ratus blog aku follow tu.. Baru setengah siapnya.. Aku tukar sebab kadang2 tak sempat nak catch up ape yang blogger yang aku follow up post, malas nak buka kat dashboard tu ha..

Tapi kesannya sakit bahu dengan pinar mata haahah... Sendiri cari pasal kan, padan muka sendiri.

Balik ni nak mandi & kemas beg, malam ni tumpang tido rumah biras.. sebabnya, hubby out station.. Bukan keje, tapi kena kursus.. Jumaat baru dia dapat tau, tak boleh nak elak dah. Aku siap buat muka kesian cakap sampai hati nak tinggal anak bini tengah tak sihat... Serba salah dia, tapi tak boleh tolak, tak dapek nak nolong kekdahnya..

Tu yang tebalkan muka nak pi tumpang tido rumah biras ni.. Ngeh2.. Harap2 Qimie tak ngigau malam ni, tak larat nak handle dua anak sorang2... Adeii... Cepatlaa 3 hari berlalu....

Pengajaran anak hilang..

Baru last week aku cite pasal anak aku hilang kat mall kan, tentiba ari ni aku buka blog kak Izan, dia cite menda yang sama. Dan aku memang faham sangat perasaan dia.. Memang kita akan cari anak kita macam orang gila, tak hirau dah sekeliling, lantak la orang nak cakap apa kan.. Perasaan kita ni tak payah cakap la, bercampur baur.. Hanya orang yang pernah alami je yang faham ape yang si ibu & si bapa rasa.

Kes hilang ni dah banyak kali jadi dalam keluarga aku. Dulu masa aku form 3, aku ikut kuarga angah aku pergi Genting. Saja2 naik tengok apa ada dalam Genting Highland tu. Duduk kat indoor aje, tapi boleh leka sampai anak sedara aku si Mirul boleh hilang. Rasanya orang yang last pegang dia sebelum dia hilang tu, aku. Tengah dok bincang2 nak main ape, tiba2 angah aku jerit, mana Mirul. So macam orang gila cari si Mirul, panggil guard, tanya orang tu, orang ni.. Sebab Genting kan... gila ramai orang kat situ.

Kitorang dah memang tahap pasrah dah masa tu. Then aku tiba2 doa, dalam doa aku, aku cakap, YA ALLAH, AKU TAHU SALAH AKU SEBAB MIRUL HILANG, AKU MOHON YA ALLAH TEMUKANLAH AKU DENGAN ANAK SEDARA AKU TU, KAU BANTULAH KAMI YA ALLAH.

Memang masa doa tu, aku dapat rase aku kerdil gila, insaf, ikhlas mintak petunjuk dan bantuan dari-Nya. Elok aku raup muka aku, aku terus nampak Mirul ada kat belakang orang main game. Rupanya dia ada dekat je dengan kitorang, asyik dengar bunyi musik yang keluar dari game tu. Aku tak ingat game ape tapi nampak je dia terus aku peluk, jerit panggil angah aku. Masa tu rasanya umur dia kalau tak 2, 3 tahun. Memang tengah seronok nak mengenal alam.

Jumpa je Mirul, angah aku menangis tak hingat, then kitorang pun terus turun dari Genting.. Takde mood dah nak main, sebab masing2 macam lembik lutut sebab kehilangan Mirul seketika. Tapi aku perhati la. Biasanya budak2 ni, diaorang takkan pergi jauh dari kita. Macam mirul, dia ada dekat je dengan kitorang, tapi sebab tak terfikir dia ada kat sekeliling kita je, so kita tak cari kat kawasan yang berdekatan.

Sama macam situasi masa Qimie hilang, dia sebenarnya ada dekat kawasan kitorang berkumpul, tapi kitorang yang cari sampai ke sana sini. Nasib baik anak sedara aku tu pernah hilang adik dia, so, dia pun tau camne nak cari budak hilang. Macam aku, fikiran aku dah macam tak waras masa tu, kalau nampak dia pun macam dah tak nampak apa dah sebab panik kan..

Hati2 la kalau berjalan kat tempat sesak ni, sebab potensi untuk kita jumpa balik anak kita biasanya 50-50. Kalau dia hilang, tapi takde orang ambil kesempatan culik dia, takpe lagi, boleh lagi la nak jumpa, tapi kalau ada yang berhati busuk nampak kanak2 seorang diri, then nak culik, memang.. susah nak jumpa dah..

Kadang2 kita rasa, kita dah cukup berjaga, tapi sebenarnya kita tak sedar, kita tak cukup berhati2.. Sebab anak2 kita sekarang sangat aktif, tak terkejar dek pandangan mata kita aje. Kadang2 aku rase macam nak beli tali, ikat anak2 aku.. Macam negara barat, diorang ikat anak diorang pada badan diorang.. Memang nampak agak kejam, tapi risiko anak akan hilang dari kita adalah zero.. Ermnn... tapi tak sesuai dengan budaya kita kat Malaysia kan.. silap2 jadi perhatian ramai, terus masuk dalam surat khabar, IBU KEJAM haahhah...

Friday, February 10, 2012

Qimie Hilang??

Salam all. Semalam aku MC, mintak dengan doktor sebab tak tahan batuk dengan selsema so nak rehat kat rumah lepas makan ubat, sebab ubat yang dia bagi leh bagi kita lelap dalam masa setengah jam je.. terus padam.

Hari ni aku nak kongsi cerita pasal anak sulong aku si Qimie. Ok cuti Maulidurasul ari tu aku kan balik Kuantan. So anak2 sedara plak menggedik ajak makcu dia ni main bowling.. Suka la hati si aicu dia (hubby) sebab dah lama dia peram nak main bowling tapi duet dia kena pantang sebab baru lepas operate kan.. So berangkut la 4 anak sedara pergi ke bowling kat Kuantan Plaza.. Eh aku baru tau Parkson kat situ dah tutup, beriya aku nak gi jalan2 kat situ huhuhhu..

Lepas dah main bowling tu, hubby tingin nak karok pulak. So nyinggah la kat Kuantan Parade(KP) plak. Kat situ murah skit 1 jam RM15 je berbanding kat Teruntum 1 jam RM30. So hubby balun sampai 2 jam. Ok aku masuk bilik karok tu tak sampai 10 minit sebab Eqal melalak bagai ape bila dengar muzik. Terus la kuar membawa diri. Sakit kot kaki aku pusing2 KP sorang dengan tolak stroller si Eqal. Eqal memang senyum manjang la sebab dapat jalan2 daripada dok dalam bilik karok yang bingit gile.. Sob..sob.. 1 lagu pun aku tak dan nak nyanyi...

Ok then lagi 20 minit nak habis karok aku masuk balik bilik, tapi tak lama gak sebab Eqal melalak lagi.. Aduu.. kali ni aku bawak Qimie kuar sekali, cian dia boring dok dalam tu, anak sedara aku si Yana pun nak ikot kuar, bagus la sebab ada tukang jaga. Sebelah bilik karok tu ada game untuk kanak2. Adui kopak la RM10 aku beli token tuk Qimie main.. Klu main betul2 takpe, ni naik je kapal terbang yang gerak2 tu nanges2 nak turun, penakot betul. Kejar2 la dia jap nak main tu, jap nak main ni. Last2 hubby kuar gak. Aku yang dah memang penat ni serah la Qimie dengan Eqal kat diorang kasik jaga. Aku berurut kat kusi yang RM1 dapat 3 minit ke 5 minit tu.

Lepas dah urut aku pergi kat tempat diorang kumpul, tengok hubby main keta. Time tu semua ada la.. Aku call mak aku cakap jap lagi dah nak balik dah sebab takut mak risau kan.. Lepas abis kol aku snap2 gambar diorang main.
Klu korang perasan takde pun Qimie dalam gambar kat atas tu. Lepas aku snap aku baru perasan, terus aku jerit, "QIMIE MANA??????" Terus semua panik. Aku macam ape dah.. Semua berpecah cari dia. Aku pusing2 tempat game tu tak jumpa, terus teringat tadi dia macam nak ikut 1 pakcik tu.. nak main cam kejar2.. Aku risau dia keluar dari tempat game tu. Hubby lak sambil tolak stroller anak menyinga kat aku "QIMIE MANA??" Aku dah tak kuasa nak bertekak salah sape, terus blah dari hubby.

Aku terus la keluar dari tempat tu pusing2 cari dia. Dalam otak aku ni abis putar balik saat aku marah dia, saat aku peluk dia, semua detik macam putar balik dalam kepala aku ni. Macam orang gila aku cari setiap kedai sampai ke eskalator, hubby call. "Sayang, kat mana? Dah jumpa dah Qimie".

Korang tau, perasaan aku masa tu, Allah je yang tau, macam ada 1 batu besar atas kepala terus ilang.. Hahahah..macam dialog dalam cite P.Ramlee kan... Aku terus meluru kat Qimie yang masa tu anak sedara aku dukung, terus nangis2.. aku cakap, "kenapa tinggal mama, Qimie pegi mana.. Qimie tak sayang mama ke??? Mama cari Qimie merata tau.."Qimie lak bila tengok aku nanges, dia sama naik berair mata dia.. macam nyesal gitu.. tapi aku tau kejap je tu... pastu dia gelak2 balik.. Aku je yang macam nak pengsan, lembik lutut aku, gigil2 weh.. Semua orang kat floor tu tengok kitorang, dah macam drama dah. Hubby cepat2 tenangkan aku, cakap "dah la.. dah jumpa kan.. nanti nangis plak qimie tu"

Sumpah aku tak tau macamana aku kalau Qimie memang hilang betul. Aku akan menyesal seumur hidup sebab cuai sangat. Mungkin aku akan meroyan, gila kejap or maybe lama.. Tak dapat aku bayangkan weh. Ni kali kedua dah dia hilang, hari tu kat Penang. Dia main nyorok2 belakang tiang. Tapi aku perasan 1 benda, benda camni mesti jadi bila ramai orang... Means, ko ingat budak tu dengan si A, si A lak ingat dengan si B dan seterusnya la...

Korang tau tak mana Qimie menghilang... dia naik atas kusi yang main game kereta tu.. Game mula2 hubby main dengan abang sepupu dia. Dan yang jumpa dia lak abang sepupu dia jugak. Dekat je dia dengan kitorang, tapi tak nampak.

Sumpah aku cakap, aku bersyukur gila sebab dapat jumpa balik anak aku... Aku cium2 dia bagai nak rak sebab rase kehilangan even kejap je.. Tu ilang tu dalam masa berapa minit je.. Mula2 dia ada dengan kita, sekali kita leka tengok menda lain, tengok2 dah takde... Tak ke gila..

Ye seperti tajuknye Qimie hilang.. tapi untuk tempoh 10 minit je, dan nasib baik jumpa balik, kalau tak.. mama dia akan nyesal seumur hidup lepas tu jadi gila kot... Ntah, tak dapat terima la weh... Janji aku dengan hubby, lepas ni memang takkan lepas lagi pandangan daripada dia.. Ni lagi la lepas je Eqal dah dapat kaki, memang dua2 doh dalam troli or stroller kot.. Huhuhu...

Korang2 kat luar sana, elakkan dari jadi parent yang cuai cam kitorang ni.. Dalam dok berjaga pun jadi jugak.. Mungkin Allah nak beri kami peringatan yang anak kitorang ni cuma pinjaman, bila2 Dia nak ambil, Dia boleh sebab anak tu amanah yang Dia bagi. So, kita kena jaga amanah(anak) dengan sebaiknya.. Amanah yang tak ternilai tak boleh diganti dengan jutaan wang sekalipun.. Aku insaf weh.. tak mau dah abaikan tanggungjawab tu...

Sekian, cerita cemas aku.. Kejap lagi kena kutuk la ni kang haahahahh...

Wednesday, February 8, 2012

Tak sihat

Aaacccummm!!!! Srooott!!!Scrottt!!! Uhuk..Uhukkk!!!!

Dari semalam sampai pagi ni... Tu je la bunyi yang aku kuarkan... Mata pun pedih gila ni.. memang perlukan rehat.. Malam ni perlu dan harus ke klinik.. Amik ubat untuk aku, Qimie & Eqal.. Sumer dah macam ape dah ni...

Dan sebab asyik dok terjaga tengah malam sebab si Qimie demam, so bila demam akan merengek dan mengigau nangis2.. tak larat aku nak dengar, yang adik plak asiknye tersumbat idung.. So dengan aku2 sekali makin teruk sebab tak cukup tido.

Rehat ni aku betul2 perlu rehat, so nak tido.. Selamat malam semua.. Eh, tiba2 selamat malam huuhu.. Mata tak boleh nak buka ni.. Cepat la pukul 1... nak tido...

Friday, February 3, 2012

Simetri - Hazama & Amy Peeeweettt

Hazama & Amy Search - Simetri

Ooo wow aaa owow

Sudah susah
Mahu yang mudah
Sudah mudah
Jangan bikin payah

Mahu senang
Kena usaha
Tunggang langgang

Hendak bagaimana
Harap tuah
Sampai bila

Sudah puas cuba
Lupa lelah
Entah mana
Tercapai akhirnya

Tibalah masa masa untuk ku saja
Dominasi setiap penjuru
Izinkan diriku cuba
Lengkapi rotasi waktuku

Benarkah masa ini hanya kau saja
Di rasa masaku ada lagi
Lihat gigih usaha
Di depan mata dan kita
Rupanya simetri

Ooo wow aaa owow

Salah langkah
Banyak versinya
Tanya saja
Jadikan iktibar

Buat malu
Tidak bertanya
Jika malu

Hendak bagaimana
Harap tuah
Sampai bila

Sudah puas cuba
Lupa lelah
Entah mana
Tercapai akhirnya

Tibalah masa masa untuk ku saja
Dominasi setiap penjuru
Izinkan diriku cuba
Lengkapi rotasi waktuku

Benarkah masa ini hanya kau saja
Di rasa masaku ada lagi
Lihat gigih usaha
Di depan mata dan kita
Rupanya simetri

Ooooo...uuuu...wooo...

Aku kini
Punya segala
Dan asalku
Tidakkan ku lupa

Jaga watak
Dan tingkah laku
Jika tidak
Tercapai akhirnya

Tibalah masa masa untuk ku saja
Dominasi setiap penjuru
Izinkan diriku cuba
Lengkapi rotasi waktuku

Benarkah masa ini hanya kau saja
Di rasa masaku ada lagi
Lihat gigih usaha
Di depan mata dan kita
Rupanya simetri

Tibalah masa masa untuk ku saja
Dominasi setiap penjuru
Izinkan diriku cuba
Lengkapi rotasi waktuku

Benarkah masa ini hanya kau saja
Di rasa masaku ada lagi
Lihat gigih usaha
Di depan mata dan kita
Rupanya simetri

Ooo wow aaa owow


Suka lagu ni part dia sebut ooo wow oooo aaa woww!!! Segarr lagu ni.. layan jugak!

14 hours to go

Yup!!! Another 14 hours for me to go back to my hometown.. Owh rindu masakan mak.. Tapi balik ni secara kejutan.. Mak tak tau pun, dah tu cane nak makan masakan mak??? Hahahaah..

Tadi call kakak, katanya Taman Teruntum Kuantan buat aktiviti malam2. Esok buat tema air, so ada spongebob. Wahhh sure Qimie suka, so esok lepas je Maghrib nak pecut ke Taman Teruntum, kalau tak kena park jauh.

Ahad malamnye plak nak buat BBQ, tapi kat rumah je. Tak berani la nak pergi pantai sebab Eqal kecik lagi, kang ada pla yang 'tersangkut' tengok muka dia. Lagipun rumah aku dekat gak dengan pantai so dapat rase angin sepoi2 pantai dari jarak 1km ok la tu kan... Hihihi..

Tengah tak sedap bau baju sendiri ni. Hari ni lupa pakai pad untuk breast, makanya susu dah keluar sampai kena baju dan mengeluarkan bau yang sikit masam.. Tak suka hihihhi, tapi nak memerah malas sebab sini takde peti ais macam kat ofis lama.

Owh, tak sabarnyeee nak balik. Aku harap tak jem la LPT. Aku rase la kan sebab orang dah balik masa CNY dan gaji lambat lagi, so ramai yang prefer dok rumah je kan..kan.. Hahahaah... boleh tak tak kasik korang yang dok pantai timur balik sebab takut sangkut jem..

Ok, selamat bercuti buat semua. Hati-hati dijalanraya bagi yang balik kampung atau yang nak pergi bercuti.. Babaiiii

Love You Like A Love Song

Suka dengar lagu ni... Banyak kali dah dengar tapi baru hari ni tergerak hati nak cari lirik, pasni boleh la nyanyi lagu ni time pegi karok dengan hubby hihihi... Layann...


Love You Like A Love Song by Selena Gomez


It’s been said and done
Every beautiful thought’s been already sung
And I guess right now here’s another one
So your melody will play on and on, with best we own
You are beautiful, like a dream come alive, incredible
A center full of miracle, lyrical
You’ve saved my life again
And I want you to know baby


I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby

And I keep hittin' repeat-peat-peat

I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby

And I keep hittin' repeat-peat-peat


Cursing me, boy you played through my mind like a symphony
There’s no way to describe what you do to me
You just do to me, what you do
And it feels like I’ve been rescued
I’ve been set free
I am hypnotized by your destiny
You are magical, lyrical, beautiful
You are…I want you to know baby


I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby

And I keep it in re-pe-pe-peat

I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby

And I keep hittin' repeat-peat-peat


No one can pause
You stand alone, to every record I own
Music to my hear that’s what you are
A song that goes on and on


I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby

And I keep hittin' repeat-peat-peat

I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby

I love you…like a love song…

Thursday, February 2, 2012

Was-was

Moring guys!!! Eh tetibe guys padahal readers biasanya gurlz hhhahaah...

Mengantuk la pagi ni... Aku menguap dari pagi tanpa henti sampai sekarang.. Niat hati nak teruskan puasa hari ni, tapi aku was-was sebab pagi tadi aku jaga dah kol 5.50pagi... Then minum air bagai tengok2 dah 6.08 pagi.. Aku tengok jadual masuk waktu Subuh 6.09pagi, tapi takut lak kengkalau jam aku salah. Tunggu azan dari masjid takde2 jugak bunyinye.. So dari was-was baik aku buka kan...

Ermnn... jap lagi nak turun bawah tengok apa ada jual.. Aku was-was sebab perut aku tentiba kelaparan, tak macam masa aku pose 2 hari lepas... Was-was adalah tidak sihat, maka.. jom korang breakfast hihihi...

Tengahari nanti ada English Class plak.. so waktu makan dah diambil disitu, kena la makan heavy terus tuk tampung tengahari punya sekali.. Dengar cita ada game dan group yang menang dapat hadiah.. Aku suka kelas-kelas English learning ni sebab bagus untuk improve English skill aku. Tapi yang buat malasnya nak kena start kete pergi kat Kompleks Ibu Pejabat.. woooohhhh bilalaa dapat pindah masuk Ibu Pejabat ni... Takde la berebut sangat parking dengan orang yang nak shopping kat PAS ni.. Arrgghhh!!!!

Ok, out jap.. nak saparan.. eh sarapan haahahah... taip pun dah tak betul bila mengantuk ni..

Wednesday, February 1, 2012

Perkembangan Anak-anakku

Wordless wednesday erk biasanya orang cakap.. So nak tiru la... Tentiba... Post gambo buah hati pengarang jantung
Baru lepas nangis sebab aku tak bagi main hp... Bukan main game je, asiknya buka menda lain, itu hari sampai RM30 lesap sebab dia buka 3G.. Klu guna takpe ni bio terpasang.. adeiiii...
Sekarang amat la susah nak ajak bergambo bersama aku.. Asiknya ngelak.. ngade tau... Tu, marah aku amik gambo dia la tu.. Sebab tengah minta papa dia pasang Mickey Mouse, aku kacau hihihi...


Tapiii, pantang tengok aku amik gambar adik... Mesti nak menyelit

Buat aksi manje kengkonon, ops!! Adik Eqal sekci la pulok, nampak pusat hhihi
Alamak, pusat lagi haahahah...

Sekarang Qimie sangat rajin disuruh bila mana dia nak sesuatu. Misalnya klu dia buat benda yang aku suruh, dia dapat main hp aku, dapat makan aiskrim. Ish, tak suka dia camtu, nak tolong bio ikhlas kan, takpela kecik lagi.. Nanti dah beso pun mintak balasan memang kena piat la haahahah...

Usaha free dypers adalah gagal. Sebabnya aku tak tahan nak kutip 'uuk dia. Dah buang baru, mama.. Qimie nak iyak.. Arrrghhh penat aku lari rupenya buk dah jatuh bedebuk seketul dua... Adeiiiiii kotorkan.. Aku dah la jenis geli weh... Sebab anak je aku tahan, kengkadang kuar gak weeekkkkk... Hahaah..

Kencing dah boleh atur, dia masuk toilet, even kadang2 kantoi gak, tapi at least boleh dah tak tahan bab buang tu la.. Kena kuat semangat baru aku train balik hihhii...

Suka pakai baju sendiri, dan success. Tapi paling bengang bila aku dah amik baju tu, dia cakap bukan la mama.. baju nii.. ni... hasilnya, aku kena lipat balik baju2 yang dah dia tunggang langgang kan...

Sukaaaa sangat makan aiskrim, kacang, cicah biskut dengan air milo, mee.. tak kisah mee ape, tapi paling suka mee ala2 bentuk megi. Makan sayur or lauk ikot mood dia so selalu aku tipu dia cakap aku suap nasi kosong padahal aku dah gaul siap2 dengan lauk dan sayur... Camne dia tertipu?? Sebab aku gaul dengan kicap haahahah...

Owh, sangat hantu kicap, ngikot selera apak dia.

Suka bebel.. ish mama ni kannn... Tu ayat peberet... Ikot sape ntah kuat bebel tu hahaahahah..

Lagi.. errrr.. next time la tambah..



Eqal... pulak.. Ermnnn ok tengok gambar dulu erk...
Camwhore jugak la budak kecik ni, pantang nampak aku pegang hp.. Laju je noleh...
Cita2 nak jadi pilot haaahah... Ngenggg... ngenggg.. Eh gitu ke bunyi bawak kapal terbang??? Hahaahah
Bertepuk2 tangan... bertepuk jangan segan... mengikut rentak gendang hidup menjadi senangg... ewahhhh


Hahaha.. ok perkembangan Eqal

1. Dah pandai meniarap.. good boy, lagi cepat dari abang sebab dia start ngiringkan badan masa umur 2 bulan. Sekarang dah nak masuk 4 dah pandai dah.

2. Tapi bila dah meniarap, penat je marah.. Bising mulut jerit2 panggil aku hahahahh...

3. Mulut dia.. aduiii cam bertih jagung versi baby.. Abang dia dulu pendiam.. umur 5 bulan kot baru nak banyak mulut.. yang Eqal ni pantang tegur.. Kadang-kadang tak tegur pun dia cakap sorang2 hahaaha...

4. Gelak kuat sungguh.. Mentang-mentang badan beso, gelak pun kuat.. Suka dengar & selalu rakam.. Tapi dia paling suka klu papa dia agah, agah simple2 je pun gelak macamkan tengok raja lawak hahaah..

5. Dah tak berapa nak kuat tido malam secara awal.. Ape ayat dahh... Dulu kol 6 je terus tido sampai pagi. Sekarang kol 6 tido jap dalam 15 minit, pastu bangun sebab abang dia bising sampai la kol 9 ke 10 malam, baru tido balik...

6. Kusss semangat, dah 8.1kg masa timbang last week. Cucuk tuk 3 bulan pun tak demam. Kata nurse klu masa cucuk 2 bulan tak demam memang takkan demam la.. Alhamdulillah...

7. Kulit dia sangat sensitif.. asik ada ruam je kt belakang badan.. Pakai cream habis menggelupas... Tapi kering la.. tak pakai cream dulu tu, abis merah2.. Cian tengok. Maybe aku tak kuat makan ubat & susu masa pregnant dulu.. Tak macam Qimie, aku makan ubat takde tinggal & susu anmum berapa kotak aku telan..

8. Aduyaiiii suka sangat laaa gigit jari.. Takat jari je takpe gak, ni siap satu buku lima tangan tu dia masukkan. Kadang2 aku dengar dah uwekkkk.. dia nak termuntah.. Abang Qimie dia selalu la marah adik dia.. Adikkk jangan gigit tangan laa.. Pastu tarik2 tangan adik dia. Klu adik dia buat tak tau, dia merengek ngadu kat aku haahahah.. Comel budak berdua ni.

9. Suka sangat membebel masa aku tengah susukan dia. sangat comel ok.. hahaahah.. sebijik perangai Qimie masa menyusu badan dengan aku dulu.

10. Alhamdulillah, perkembangan kepala dia pun normal dah sekarang, takde kuar2 graf dah.. Hope masa jumpa doktor nanti semua baik.

Ok cukup la tu dulu update perkembangan anak2... Diakhiri dengan gambo mama budak2 comel ni la.. Ahahaah... boleh tak up anak sendiri ekekek.. Sape lagi nak puji anak kita comel klu bukan mak bapak dia kan hihihi...
Gambar bertiga, sumer tak pakai tudung.. Masa pakai tudung ni Qimie da bosan, tak mo bergambo dah.. Adeiii berdua jela dengan adik Eqal gambo ni.. Hubby?? Takmo dia bergambo dah sekarang... Paksa baru nak bergambo..

Nota: eh bukan aku kata wordless wednesday ker??? Ni bukan wordless, wordlost hahahahah

Cerita ceriti

Cite dalam cerita

1. Alhamdulillah.. hari ni masyuk rezeki yang ditunggu sejak minggu lepas.. Ada gak duit nak guna balik kampung nanti wiu..wiu...

2. Pengasuh lama Qimie, aka consider kuarga angkat Qimie la, nak amik Qimie petang ni sampai Jumaat malam... Takde la penyeri rumah 2 hari nanti.. Rumah depa la plak berseri. Si adik pun mesti susah nak tido nanti sebab dah biasa ada si abang dok riuh mengacau, tentiba rumah sunyi...

3. Dah pilih menu untuk belanje rakan ofis next week, rezeki masyuk, elok dikongsi ekekeke... Padahal suh depa KFC lunch treats je nanti haahaha...

4. Tak sabar nak tunggu Sabtu datang, lepas Subuh nak gerak balik kampung. Mak dengan ayah tak tau lagi anakanda bungsu kesayangan dia nak balik ekekeek.. Surprise kongkonon, sekali mak tak masak lebih, padan muka aku haahahah...

5. Terbang duit pat ratus, baiki kete.. Tukar timing bell la, wayar ekon ape ntah aku pun tak faham masa hubby cite tadi haahha.. Takpela demi keselamatan, lagipun kete dah nak masuk 5 tahun tak penah tukar ape.. Dasat kan... Bebel abang kandung aku bila tanya biasa berapa tukar itu ini ekekeekek...

6. Pose semalam alhamdulillah selamat.. Ari ni masih menunggu... harapnye selamat juga la.. Nak buka pose kat kedai je rase hahaahah.. pantang ada duit lebih skit kan hikhik...

7. Otak dah rileks, keje2 bertimbun pagi tadi dah settle hihihi.. Tu yang taip entry cam takde perasaan tu .