Jom klik

kENgkaWAn

Tuesday, February 26, 2013

Projek dapur : Pizza meggi mabeless

Aku lupe bila.. tapi dalam bulan errrr bulaaan lepas kot hahahah sebelum pemergian ke Langkawi. Beli cheese untuk errr buat ape ek haaa buat sosej roll. Haa jap lagi laa upload pasal sosej tu ni nak citer pasal piza megi sendiri bajet mabeles hahahaah..

Haa tayang dulu ghope pizzanyee...

 Haaa nampak sedap tak kawan-kawan? Kahkah,, sendiri angkat bakul kannnn

Resepi? Mudah jee... ala-ala resepi cecampak gitu kekdahnya.

Bahan wajib, megi kari
Megi kasik celur dulu, pastu toskan

Bahan lain untuk didadukan
Sosej, cendawan butang, ayam, carrot dan lain-lain yang korang rasa perlu nak tambah untuk bangkitkan lagi kesedapan..daun sup, daun bawang pun boleh tambah tuk bangkit bau & rasa.

Campurkan semua bahan dalam mangkuk lepas tu tambah telor.. kalau korang punyer megi sebungkus je sebiji je telo, klu nak lebih, boleh je letak lebih.

Tambah serbuk perasa megi tu, klu tak nak letak semua letak jela sikit pastu korang pandai-pandai adjust tambah serbuk kari korang & perasakan dengan sikit garan etc.

Panaskan kuali non stick, isi minyak sikit je dalam kuali tu kang berminyak pulak megi ko. Pastu gorang jelaa sampai nampak garing.. jangan lama sangat tau, kang hangit akak tak tanggung hihihi..

Ikot korang la nak bentukkan bulat ke segi empat ke love ke megi korang dalam kuali tu, aku bulatkan kan jee senang kan..

Dah masak, susun cheese atas megi korang tu, pastu bakar dalam microwave 2-3 minit, bagi cheese tu cair aje. Haaaa siapppp!!!

PAndangan sisi dengan cheese yang meleleh


Blur pulakkk
 Tak pecaya sedap??? Tengok anak-anak aku makan...

Kimi tak cukup 2 keping

Adik pun makan tak hengat
 Korang perasan tak, tu kat belakang adik ada papa diorang. Haaa.. ko tengok gambar bawah ni, ilang dah papa diorang hahaahah.. Sebab dah dok bersila depan makanan, tengok anak makan macam sedap sangat, tak tahan godaan diet hahah...


Ralitnyaaa...

Tadi guna sudu, lani ilang sudu, guna tangan senang ye bang? HAhahah
Anak-anak asyik sangat tengok kartun, tu yang memasing mata ke atas tuuu..

Well, selamat mencuba.. resepi mudah untuk mama yang sibuk tapi teringin nak masak sesuatu yang sedap tapi simple untuk anak-anak hihihihi...

7 comments:

Kesuma Angsana said...

mmg sedap dah ni ! hehehe

mRs.aiRmaN haViT said...

sedapnya..balik nanti cuba..tp bukan piza..murtabak megi je lah..haha..pakai mee megi dgn perencah jer..hik3

~aYu~ said...

okkk.. sgt nampak menarik utk dimakan. thanks bg resipi. leh la ayu cuba nanti.

Bazilah (^0^) said...

terliur tgk ptg2 time ujan ni huhu

bunga_rose said...

kesuma:
hhaahah... boleh laa utk anak tekak korge sendiri..air tangan setiap mak kan sedapp hahaah

ct:
akak sebut piza sebab ada cheese, klu takde cheese tu murtabak la namanya ahahahh

ayu:
cubaa tau jgn tak cubaaa

bazilah:
ihhihhi hujan ke? sini tak hujan pun lagi, tapi cuaca dah mula gelap..

MRS. K said...

uih.. betui2 pizza ni ada cis bagai.. hehe

azievee said...

Amboi bunga siap ada cheese & mayonis lagi...caya lah...hehehe