Jom klik

kENgkaWAn

Monday, April 22, 2013

Bila anak keracunan makanan, demam dan sakit bontot

*AWAS!!!! ENTRY INI PANJANG!!!!!!!*

Banyak cerita nak share, tapi aku lemau lagi ni.. Anak sulong tak sihat, start Khamis sampai pagi tadi.. On off sakitnya.. Tak tau nak cerita mana dulu..

Ok mula dengan sakit si Kimi. Khamis, lepas ambil dia dari Taska, dia request susu, lepas minum 2 cawan, dia tak mintak apa dah. Makan pun tak nak, apa pun tak nak. Aku cuma suap Haiqal nasi dengan sup balance aku masak malam sebelum tu.

Lepas tu terus kami keluar, nak pergi beli burger bakar abang Burn. Lama dah teringin tapi tak terjejak lagi kat sana. Kitorang tapau je burger tu sebab ramai sangat orang, takde kerusi nak duduk.

On the way balik Kimi mengadu pening kepala, then suruh dia baring. Aku pulak terasa nak makan pisang so mintak hubby stop tepi jalan beli barang seikat 2. Lagipun hubby dengan anak-anak memang hantu pisang.

Dalam kereta, Kimi mintak pisang, nak makan, biasa dia habis 2, 3 bijik sorang je. Tapi malam tu 1 pun tak luak. Belum sampai rumah dia cakap nak muntah. Aku terus bagi dia plastik, then elok la dia muntah dalam plastik tu. Tapi masa dia pass plastik tu kat aku. Ni jadik
Ada pisang lagi tu haaa.
Ingatkan kena kat atas seluar dengan kusyen aku jela. Rupanya, balik tu hubby kemaskan kereta. Kena kat burger bakar, satay, pisang, sling bag aku. Bab makanan tu pheww sebbaik just plastik je, makanan elok lagi.

Masuk rumah dia muntah lagi 2 kali. Masa tu fikir dia angin or pening je sebab tak makan lagi kan. Lepas dah kemas semua kami makan, tapi kimi tak nak, dia takut muntah lagi, so request nutrigen. Memang terbaik la, malam tu dia asik berulang masuk tandas sebab muntah.

Pukul 12.30pagi aku kejutkan hubby. Hubby lak tengah tak sihat, bila cakap Kimi still muntah, dia tengok jam, terus ajak pergi klinik. Pergi klinik 24, doc masukkan ubat tahan muntah. Katanya keracunan dan angin banyak dalam perut. So kalau dia makan apa pun akan keluar balik. Tapi dia pesan, kalau lepas je masuk ubat montot tu, anak muntah lagi terus pergi hospital. Tak payah tunggu lama. Masa tengah tunggu ubat pun Kimi dah muntah.

Terus doc buat surat, refer ke HTAR. Kitorang masa tu cam, ok rileks dulu, mana tau baru lagi kan ubat masuk, balik rumah dulu. Tak sempat sampai rumah, lagi 5 minit nak sampai tu kimi dah muntah lagi dalam kereta. Tak cakap banyak kami berdua, terus aku kemaskan baju aku dengan Kimi takut kena tahan wad kan. Tengok kimi pun masa tu dah lembik.

Sampai hospital terus masuk zon kuning sebab ada surat refer klinik kan. Elok masuk situ, kimi terus sihat. Takde rasa nak muntah. Doc tanya sakit perut tak, dia geleng, nak muntah tak dia geleng. Nak cucuk ambil darah boleh, terus geleng. Doc tanya nak balik tak, laju je angguk. So doc cakap boleh balik sebab dia nampak ok. Fine, dia just bagi ubat demam dengan air garam.

Tapi, belum kuar dari hospital, masa nak amik ubat kat farmasi, kimi dah request nak muntah. Aku dah start risau. Tapi sebab doc cakap ok, so maybe lepas rehat dan bagi air sikit-sikit dia ok.

Takde.... sampai rumah, dia merengek sebab penat. Lepas tu bermula la episod aku dan Kimi tak tido lena sebabnya dia asik bangun muntah, bangun muntah. Tak sampai hati aku tengok keadaan dia masa tu. Dari pukul 3 pagi sampai 6 pagi dia ulang alik tandas. Lepas pukul 6 baru dia tido elok.

Pukul 6 pagi tu dah rancang dengan hubby nak pergi hospital balik sebab risaukan Kimi.. Tapi, pagi tu masa aku kejutkan Kimi untuk mandi, rupanya dia tercirit dalam seluar. Ya Allah, kesiannya anak aku... Sampai tak sedar terbuang dalam seluar, penat sangat kan.. Terus siap-siap bagai, pukul 8.30 gak baru kami sampai hospital. Again masuk zon kuning.

Anak aku tu.. hai laaaa, asal pergi hospital terusssss sihat.. Padahal kat rumah lembik ko tau... Doc still cakap dia ok. Sebab boleh makan n minum, tapi katanya kalau aku tengok Kimi getting worse cepat-cepat bawak HTAR balik. Agaknya wad penuh, tu yang dia suruh balik kot..
Main momo je kat ofis

Oklah, sebab tak sampai hati nak tinggalkan Kimi kat taska, aku bawak dia gi ofis. Lagipun bos takde, bilik ni pun aku je ada so, ok la kan. Dia pun nampak better dari malam tu, cuma tengahari tu again dia berak dalam seluar lagi.. masa tu dia tido, aku balik rumah kan rehat lama, bagi dia rehat sikit kan Tapi tu jela, muntah dah takde. Dan semuanya berjalan lancar until malam tu tiba-tiba dia demam pulak.

Ya Allah, dah la badan budak tu dah susut gila. Dari petang Khamis tak makan apa melainkan susu, tu pun dah kuar sebab asik muntah sampai ke Jumaat pun aku beli macam-macam nak suruh dia makan tetap dia tak nak makan. Tiba malam demam lak.

Demam tu memang confirm sebab dehydrated. Air kurang dalam badan, makan pun tak, tenaga banyak hilang, air garam aku bancuhkan pun dia tak nak minum. So dari Jumaat malam tu membawak ke Ahad pagi demamnya.

Apa pun tak nak makan kecuali minum air masak.. tu pun sikit-sikit. Alahai anak... sedih aku tengok wehhh..

Tapi petang Sabtu tu dia request nak megi. Tu pun sebab nampak iklan kat tv. Aku layankan je, janji ada makanan masuk perut dia.

 Yer, sepanjang dia demam ni aku pakaikan balik pamper kat dia. Sebab kesian tengok dia tak larat nak gi tandas, melepek je atas toto or dalam bilik. Lagipun takut dia cirit lagi, tak larat wehh nak basuh lagi tilam.

 Kurus tak kurus dia, pampers saiz L pun still muat. Muka bulat pun terus cengkung. Yela, suhu dia dari hari Jumaat tu sampai Ahad 37 - 39.6.. Dok area tu la. Jap kang sejuk jap badan pergi la 37.3, kang panas balik 38+ kadang panas sangat sampai 39.6. Risau aku ni tak payah cakap la. Hubby pun cari daun bunga raya untuk lap badan dia kan.

Bukan takat lap, aku mandikan terus dia dengan air daun bunga raya tu.. So Ahad pagi tu syukur alhamdulillah Kimi dah kebah.. Perkataan pertama dia pagi tu, Adikkkkkk!!! Rindu beno kat adik, nak ajak main.. Adik pulak, sakit hati abang tak main dengan dia, asik terbaring je, diambilnya hanger, pukul abang dia.. Saboooo je aku.. Klu tak pukul dia tampar-tampar.. Melalak laaa budak manja ni kena buli dengan adik. Haihhhhh..

So aku ingat dia dah kebah, then semuanya okla. Takkkkkk!!! Ahad tu hubby pergi cabutan bertuah anjuran kedai moto so kami tinggal kat rumah 3 beranak.

Sekali Kimi dok merengek cakap sakit bontot. Aku cek takde apa pun. Kemuncak bila dia berguling-guling nanges sakit sangat-sangat. Aku dah cuak. Call hubby cakap balik jap sebab nak bawak anak gi klinik. Hubby cakap tak boleh keluar sebab moto kena block. Sudahhh!!! Aku cakap aku pergi sana kejap, tinggal Eqal dengan dia, katanya jangan, sebab jalan depan tu jem gila. Kat situ dah cam karnival jom heboh, sia-sia je masuk jalan situ. Pulakkk!!!!!

Gamble, capai kunci kete, angkut anak sorang-sorang masuk keta, gi klinik panel. Aku sampai kol 1.30 ehhhhh tutup pulak, kol 2 baru masuk. Arrgghhh!!!!!! Aku dah cuak dah, dengan adik nak lari sana sini. Dengan kimi cakap nak muntah, nak guling lagi atas kaki lima depan klinik tu antara sakit dengan nak paksa aku beli aiskrim.

Angkut dua-dua masuk kereta, gi isi mintak dulu. Lepas tu parking depan klinik tu sampai pukul 2. Dia buka je terus aku terpa. Again, anak aku, kat klinik sakit dia akan otomatik baik. Sakit ati aku... Takut beno dengan klinik.

Doc cek, again, doc cakap takde pape. Klu takde pape nape dia sakit sangat???? Mungkin kesan cirit, si usus menegang ke camne tah dia cakap. So fine. Dia bagi ubat angin/sakit perut, tahan muntah, demam & antibiotik.

On the way balik again dalam kete dia melalak cakap sakit. Nasib baik masa tu dah nak sampai rumah. Aku tengok dia nangis, dengan aku sama naik nak nangis. Pujuk dia. Ajak makan nasi, aku buat bubur pun dia tak nak.. Takut nak makan takut muntah. Pastu jerit-jerit sakit perut semua. Pujuk, tepuk, last-last tidur.

Suap apapun dia keluarkan balik...
Lega aku bila dia tidur dan adik dia pun tido. Elok semua tido hubby balik. Lepas dah 2 jam tido, kimi bangun, melalak lagi cakap sakit perut. Sekali hubby tanya ke kimi nak berak? Dia cakap tak. Pastu hubby cam psiko dia lagi, cakap dia nak berak sebab tu sakit perut bagai, terus, papa nak berak... nak berak.. nak berakkkkk!!!!

Ko tau masa hubby teman, katanya cam terlekat najis dia tu, cam tak leh kuar, padahal bila kaur, lembik je. Sori agak kotor  penerangan kat sini. Lepas 10 minit dia lari lagi, cakap sakit bontot, sakit perut, aku paksa pulak dia berak. Pastu dia setuju. Cangkung je terus bunyi cam meletop kentut dia. Ya Allah, rupanya dia sakit bontot tu sebab tahan berak. So ahad tu aja dekat 10 kali dia ulang alik tandas.

Boleh ko nak tahan berak??????? Mama ko ni macam ke orang hilang akal, risau. Buat research pasal tanda kanser usus, penyakit apa berkaintan sakit bontot semua. Rupanya sebab tahan berak. Arghhhh!!!

Lepas dah buang, syukur, sakit bontot dia kurang, masih sakit, mungkin merah sebab banyak membuang, tapi better dari reaksi dia tengahari tu.

Tapiiiiiiiii, pagi tadi, pukul 3, tiba-tiba aku rasa tepi seluar aku basah, pastu dengan kimi merengek.. mamaaaa kimi berak dalam seluar... What???? Kali ke 3???????????????????? Nooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

So tu la penyebab aku kepenatan minggu ni. Sekian


4 comments:

azievee said...

Berat juga dugaan dalam membesarkan anak...penat juga tu. Aku pun pernah kena gak anak demam sawan terpaksa naik moto tanpa helmet bersama suami pukul 4 pagi ke Hospital...time tu husband baru terlibat dlm kemalangan plak tu..kete tiada...sib baik alya kat kg...ehhh tercerita prihal sendiri plak...hihihi...

eima said...

hmmm lamanye kena cirit birit .. berhari kesian ... fahim dulu sampai warded wei 3 hari aku tak bertukar bj ...aku sesorg enpanjangblajar kat penang .. wwwwaaaaaaaaa kesian gile kat aku ....

Kesuma Angsana said...

allah sianyer.. lagi2 kalau kena kat anak2 kan !

mRs.aiRmaN haViT said...

a'a lah kak..kimi nampak slim..tak mcm aritu..bambam..dah nak bujang dah ni..hihihi..hope kimi cpt sembuh..