Jom klik

kENgkaWAn

Tuesday, May 21, 2013

Senggugut lepas Bersalin

Ada tak korang yang alami perkara yang sama macam aku? Dulu masa anak dara aku tak pernah sekali pun kena senggugut. Aku tengok je kawan-kawan yang kadang-kadang berguling-guling atas katil tahan sakit senggugut tapi tak pernah tau camne sakitnya.

Lepas kawin, aku period sekali je, lepas tu terus lekat. Lepas bersalin, aku tak datang period sampai kimi umur 8 bulan. Elok Kimi dah 8 bulan, aku datang period. Sakitnya Allah je yang tau. So aku fikir mungkin sebab dah lama tak period sebab tu sakit. Tapi tak, lepas tu period aku tak regular. Datang tak datang.

Tapi kali ke 3 period lepas bersalin tu, dia punya senggugut memang gila-gila sakit. Sampaikan hubby kena papah aku naik tangga. Dulu kan duduk kuarters, so seksa sikit la bila sakit. Pernah aku hampir pitam sebab kena serangan yang kuat. Dan lepas tu panadol menstrual tu memang sentiasa ada dalam bekas ubat.

Tapi tak lama la, lepas Kimi dah setahun lebih sunggugut tu dah takde. Syukur sangat, dan period kembali regular.

Dan sekarang... lepas bersalinkan Haiqal semua benda tu berulang. Semalam, pagi-pagi dia dah attack aku. Sakitnya macam biasa la, kurang sikit je dari sakit contraction. Tahan jela aku ni. Rasanya lepas bersalinkan Eqal, dah lebih dari 5 kali senggugut ni serang aku. Bulan lepas ok takde datang, bulan ni pulak dia serang.

Aku ada tanya doktor dia kata kalau nak tau detail kenapa senggugut serang kena buat ujian apa tah.. mahal la.. Aku cam.. ala malas la.. Takde apa kot.. Suka sangat ambil mudah.. Yela biasa sengugut ni 2,3 hari je dia serang pastu ok balik. So time sakit je ingat nak buat check up bila dah hilang sakit lupa semua hahahah..

Tapi, serius, ada tak yang sama cam aku? Apa solution yang korang buat? Atau boleh cadangkan? Share please kalau ada.. Thanks!!!

8 comments:

Ratu Hatiku said...

Ala ksiannya... xpulak kena mcmtu. Period biasa jerk sengugut sikit2 tu biasalah..
Semoga cpt sembuh ya.. Cubalah jumpa pakar sakit puan,minta nasihat..

eima said...

aku rasa sbb period ko tak regular tu sbb ko BF ..pasal senggugut tu tatau la wei mayb sbb horman tak stabil dan sistem peranakan terganggu pengeluaran telur sbb hormon prolaktin lebih tinggi kot...

selebihnye ko kena rujuk doktor jugak takut ada ketumbuhan atau sesuatu ...

:: Cik Viva :: said...

Alhamdulillah saya tak penah senggugut, tapi tak tau la besok dah kahwin camne. Housemate saya tiap kali period mesti senggugut, kesian tengok..muka stress je..huhu

bunga_rose said...

ratu hatiku:
tu la.. biasa kena lepas bersalin.. nak jumpa tapi takut haahah..

eima:
masa kimi mmg aku bf manja, tp eqal kurang sbb susu aku tak byk cam kimi dulu..

tu la, doc suruh buat ujian ape tah, tapi nak buat tu la malas, byk prosedur

errr prolaktin tu ape? ko ni selalu hebat bab2 ilmu kedoktoran ni kan


cik viva:
tu la, tak penat terfikir akan kena sbb masa anak dara dulu period regular

Kesuma Angsana said...

agak2nak dekat period tu sapukan losyen yang agak2 panas tu macm losyen mustajab/mustajab with halia ke aper dan boleh juga makan jamu2 yang dapat membantu melancarkan haid, cubalah ! In Shaa Allah

RedRose said...

dulu selalu dengar org kata once we have a baby...takkan kena senggugut lagi. well, kita tetap gak sakit mcm time anak dara dulu. camno? huhuhu

adianiez AIDA said...

ye ke? senggugut ni memang sakit.
aida pernah rasa sekali time anak dara.
but lepas beranak da 3 kali period maintain mcm biasa hingga sekarang...
sementara je kot tu...

haryati mat yasim said...

Alhamdulillah, yati xpernah rasa apa itu senggugut..dari anak dara sampai la dh jd mak kpd dua org teruna...Tapi dr pengalman membe2 yg ada senggugut..yati rasa sgt kesian..sbb bila senggugt dtg smpai terguling2 tahan sakit...ada membe yati dok dlm toilet 1..dok mencangkung diaorg kata blh mengurangkan rasa sakit...semoga kawan2 yg ada senggugut akan bebas dr sakit ni...Aamiin.