Jom klik

kENgkaWAn

Tuesday, November 4, 2014

Nak cuba Royal Slim, anyone?

Hi hello, good afternoon friends! My mood is okey today because Royal Slim Lishuo Magic has arrived. Yeay!!!

I already fed up to diet because the more i diet, the more fat come to me.. hahahaha.. what a rojak English i'm using now. I'm trying to learn or write in English because my boss always use English. Hahahaah.. sudah bunga ini semua POYO!!!!

OK aku sebenarnya dah pedap dah tau dah pedap nak diet.. konon tak makan nasi, makan cereal je pagi-pagi, tak pun amik roti, tengahari konon tak makan nasi, kalau amik pun sesenduk pun tak sampai.. tapi bila timbang amik ko naik bertingkek tingkek.

So i is stress!! See penggunaan penjodoh bahasa dalam English pun dah salah aahhah.. oleh kerana I already stressed and fed up to keep on my diet routine so beli jela ubat diet.. Dengan harapan dapat body mantap meleleh cam Siti Sarah selaku model produk tersebut.

Kita cuba dulu untuk sebulan ek.. sebab murah la aku beli.. RM65 je, harussss dicuba kihkih... So kita tengok ek 20 hari mulai esok, ada perubahan ke idok.. pagi esok nak timbang berat.. Kihkihkih..

Wish me luck!!!!!

Wednesday, October 29, 2014

Update sikit

Wahh lama tak jenguk blog sendiri.. tak tau ape yang sibuk sangat.. Konon aku janji nak aktif balik kan tapi janji tinggal janji je ahahah... Mood tak mau gak datang walau puas aku paksa.. haihh...


So, nak citer ape ek... Aku dah dapat bos baru.. Setengah bulan gak la aku lepak sambil kemas-kemas barang bos lama. Oh, bos lama naik pangkat, tapi dia still ulang alik Shah Alam sebab masih ada kes dia yang belum selesai. Aku tak ikot pun bos gi Putrajaya walaupun dipelawa sebab jauh. Cukup la seminggu je aku tolong dia kat sana sementara dia dapat pengganti aku.

So, eceh, kita main so aje ari ni.. Ermnn pasal aku? Perkembangan terbaru aku adalah aku semakin kembang.. Selepas turun sebanyak 2-3 kg bulan puasa ari tu, terus lepas raya naiknye mendadak kepada 4kg. Hiphip horrreeyyy!!! Tahniah buat diri sendiri. Huwaaaaa!!!! Bukan tahniah sebenarnay tapi takziah. Rasa cam nak try je ubat kurus.. Kawan aku minum callista kopi bali... camne tah eja dia lupa dah aku.. katanya ada perubahan. Tapi aku ni jenis takut nak cuba, takut lepas dah turun, naik balik sobs!!

Anak-anak.. Hakimi macam biasa makin dewasa.. Makin banyak mulut cam mama dia gak hihihih.. 2 hari lepas penyelia taska dia cakap kat aku, dia antara 3 calon yang taska dia nak bagi anugerah pelajar cemerlang... Tapi camne nak bagi kalau dia ciwek sangat.. camtu ek eje? Maknanya manja.. kalau tegur sikit nangis.. adoiiii.. Lepas tu still tak pandai membaca..

Alaaahaii.. Aku pun tertunggu-tunggu bila dia nak pandai membaca.. Huruf semua tu kenal sangat dah.. Takpe.. tahun depan amik tusyen yer sayang mama..

Haiqal? Ermnn.. anak tu, sangat laa manja gak sekarang. Berdikari tapi sekarang dah pandai ikut perangai abang dia.. asiknye nak merajuk. Tapi sebbaik dia ni makan pujuk.. tak cam abang Kimi, sakit hati kalau nak pujuk abang dia.

Perkataan baru pun makin banyak... walau kadang aku tak faham pun ape dia nak cerita kat aku. Dia pantang abang dia bercerita, dia sama naik nak cerita gak.. Adeiiii berebut mama, kadangnya.

Owh, pertengahan bulan depan insyaallah, kalau takde aral Eqal akan masuk wad untuk dibedah. Alaa doc cakap potong sikit je kat tangan tu.. tapi kena bius penuh. Adui... walaupun tak berapa nak risau sebab doc cakap sebarang risiko adalah kecil, tetap gak aku cam risau gak la kan.. baru 3 tahun kot anak aku tu..

Korang doakan je ye semuanya selamat ye.. Thanks!

Ok nak balik dah ni, cam nak hujan dah kat sini babai...

Monday, August 11, 2014

Warna warni raya @ rumah MIL

Mood raya on lagi kan? So nak boh sini gambar raya hihihhi..


 Tiba-tiba ada anak perempuan uolsss hhihhihi..


 Ehemn.. hikhiks.. bajet romantik la tuuuu konon-konon cam pasangan baru kawin ahaks!!


 Si ratu merah bersama adik dan kakak ipo beliau hikhik...


 Raya ke 2... orang sebok beraya, kitorang sebok berbowling hahahaah



Peace!!!! Selamat hari raya uolsss..

Wednesday, July 23, 2014

Persiapan raya

Nak cerita.. nak sangat bercerita kat blog ni ha.. Tapi masa tu takde.. ntah ape aku buat dengan masa aku pun aku tak tau...

Tapi nak gak bagitau.. tahun ni aku jahit sendiri sarung kusyen.. langsir aku dah bagitau kan aku jahit sendiri gak.. Alhamdulillah.. jimat banyak laa.. langsir dah siap dah.. Sarung kusyen je aku baru siap jahit 4... ada 4 lagi blom berjahit tapi dah siap potong..

Malam ni la cuba siapkan at least 2 lagi sarung.. Beli kain 5 langsir tu 5 meter, sebbaik ngam-ngam ho.. Hikhik. semangat ek aku nak raya.. cess...

Hajat hati ni nak je gi cari tikar buluh kat booth Jakel.. eh booth ke khemah ek sebab beso bebeno.. Tapi tu laa... kewangan cam semput-semput pulak aku rasa ahahahah... Tapi RM39 katanya yang paling murah.. ok la tu.. aku nak beli pun nak letak dalam bilik, wat alas solat.. Tikar yang ada sekarang dah tak elok..

Korang dah beli ke baju raya semua? Kuih raya? Aku seme tunjuk je.. baik kuih sampai ke baju hahaahah... Baju raya aku beli kat ape nama kedai tu ek yang dia ada tulis XSXXXXXXLLLL haaa camtu.. Cantik wehhhh RM129 dapat kurang RM113 sebab ada tesco kad. Amik saiz XS, perasan diri dah kurus lepas pose ahahahaha...

Harapnya badan ni kekal la weh keciknya.. Dah elok baju-baju lama aku muat balik. Dah boleh pakai kebaya balik... tapi takut lepas je naik dari raya ni, kalau yang turun 3kg naik balik sampai 6kg.. pengsannnn haahahah.. Hubby pun dah akui isteri dia ni dah kurus, yeay!!! Kikiki... yang penting suami sendiri perasan kesusutan badan ni, orang lain tak perasan takpe... kata kurus demi suami kan...

Ermnn... ape lagi ek nak cite.. Aku raya kat kampung mertua tahun ni... meh la korang yang mana dok Besout tu, Sungkai ke meh la beraya rumah mak mertua aku.. Aku tunggu hikhik.. Klu beraya kampung mertua tak jalan mana sangat, sebab sedara mara bukan dok kat situ.. sedara mara nun kat Alor Pongsu la, ermnn kat Bukit Merah la.. haaa camtu.. jauh bona nak berkunjung.

Klu belah aku ye la meriah... dah nama pun dok kampung kan.. Beza la dengan Felda... Klu kampung ni boleh kata 1 kampung tu semua ada pertalian darah, antara jauh dengan dekat je tali persaudaraan tu.. Gitu... sebab tu beraya kampung aku meriah lebih sikit hihihhi...

Harap ada la rezeki nak balik beraya Kuantan... Kalau famili MIL takde plan ke mana-mana memang hari Jumaat minggu depan nak cabut balik Kuantan.. Along aku pun balik dari Kelantan hari Jumaat gak..lama dah tak jumpa.. Harap ada rezeki dapat jumpa kakak sulung aku tu.. leh request makan macam-macam kat dia ahahahah...

So, di kesempatan ni aku nak susun jari 10 mohon maaf andai ada terkasar bahasa, tersilap tulisan kat blog ni.. terkata terkutuk, terusik, terniat dan pelbagai ter kat korang.. Segala salah silap korang eceh... macam ada orang buat silap dengan aku kan, insyaallah aku maafkan.. Kira salam kosong-kosong bak kata budak comel dalam iklan raya tu ye..

Selamat berbuka dan Selamat Hari Raya Aidilfitri...

Friday, July 11, 2014

Balik kampong oiii

Nak balik kampung... nak balik kampung... nak balik kampung weeeeeee.. sonokk!!!!!

Esok lepas Subuh nak gerak ke Kuantan.. Lamanya rasa tak balik Pahang.. rindunya hati tidak terkiraaaaa hikhik...

Ape nak cite ek.. ermnn ermnn ermnnn... tadi gi shopping baju raya untuk mak dengan ayah.. mula ingat nak beli baju melayu or kurta aje untuk ayah sebab ayah tak pakai 1 set.. dia tak suka pakai seluar.. tapi sebab aku tengok baju aje pun dah mahal sampai RM45, baik aku beli sepasang je. Kat The Store ada buat sale RM39 je sepasang wei, siap dengan butang.. lawa lak tu.. aku amik warna itam.. Ok la kot.. ayah pakai baju melayu pun time gi semayang kat masjid je.. tu pun kadang dia sarung jubah je.. Takde makna dia nak pakai baju melayu lawa-lawa sangat.. Huhuhu..

Mak aku dah terbeli jubah warna ungu.. Ni balik ni nak singgah giant jap.. tengok kedai-kedai sekeliling tu kot-kot ada jual jubah menarik warna hitam..

Ape lagi nak cerita ek..Kasut pun ada sale tadi.. omey.. so dapat la sepasang kasut raya.. baju raya takde lagi.. Bila tah nak beli.. takde roh lagi untuk baju sendiri.. baju hb aku beli kat Jakel.. Rm89 dapat baju melayu sepasang, sampin yg comel dengan butang baju melayu aku mana pahhhhh hahhaah..

Korang balik kampung tak? Kalau balik, hati-hati memandu kereta dan aku doakan korang selamata sampai ke kampung halaman dan patah balik ke rumah sendiri.. Doakan aku sama ye..

Eeee tasabaaa nak makan lompat tikam, asam gupa, nasi dagang, kole kacang waaaaa.. ok stop, dah telan air liur.. Makkkk esok masak ayam kampung gulai yeeeeee hikhik

Tuesday, July 8, 2014

puasa dan menunya...

Dah hari ke 9 kira puasa kan. Alhamdulillah masih penuh puasa aku.. xtau la hujung tahun nanti kot kot bocor puasa.

Nak share menu berbuka.. setakat bi xpenah beli lagi.. errr kecuali masa balik kampung MIL sebab terbeli ayam golek yg takde rasa. Balik Shah Alam aku tambah bahan perapan cam lada hiram, cili giling, mix herb dengan madu. Sahur tu hangatkan aje. Baru ada rasa..

Sabo jeladengan sesetengah peniaga yamg pentingkan untung. Sebab segelintir peniaga camni abis peniaga yang jujur terpalit sama... tu pasal aku rela masak je kat rumah.

 Roti john daging... resepi nanti i tempek ek.. xpun i google je tp memang terbaekk
 Nasi lemak sambal sotong... anak anak makan bertambah.. alhamdulillah..
Bawal emas masam manis haro pertama buka puasa
Roti jala dengan serawa doyan.
Yummihh... resepi korang tau kan.. santan, manisan @ gula melaka, isi doyan, garam secubit 2 kasik rasa lemak... masak semua sekali.. lagi pekat kuah lagi sodappp...

Roti jala google jela.. aku guna resepi mat gebu..

Tu je yg rajin aku snap.. yang lain xsempat nak snap daaa...

Pago esok sahur ayam goreng berempah kalau aku rajin aku amik gambo deh...

Selamat bersahur semua...

Monday, July 7, 2014

I'm back.. and hopefully "istiqomah"...

Hai korang.. bertemu lagi kita di segmen sembang sembang 0... Hahahaha... tah ape-ape intro.. Lama tak update blog weh.. Takde roh, takde semangat sampai nak mula berblog balik rasa cam sesuatu gitu...

Korang puasa tak hari ni? Puasa? Bagus.... Aku rasa aku boleh puasa penuh tahun ni sebab mungkin bulan mengambang tu tak muncul dalam bulan puasa.. Aip aip!!! Bukan... pandai je korang nak teka aku berbadan 2, mengandungi baby.. No no.. mengandung tu betul la.. tapi mengandungi lemak kikkkiki..

Tahun ni alhamdulillah.. berjaya gak aku siapkan langsir untuk sliding door tu ha.. Sehari suntuk nak siapkan langsir tu. Padahal design yang paling simple, standard yang jual kat kedai tu.. Tapi harga paling murah aku tengok RM129.00. Uittttt mahal bagi aku..

So bila tengok nagoya buat potongan harga untuk kain langsir... Terus aku bersemangat nak jahit sendiri. 1 meter baru RM5, kali dengan 10meter baru RM50 aku berhabis. Benang beli 2 ketul baru RM1 lebih.. tak ingat berapa posen dah benang hikhik..

Aku guna mesin jahit adik ipar aku je.. Minggu lepas balik kan.. Tapi semalam tengok kat Lazada ada diskaun harga RM400++ dapat Rm63 je. Harus laa terkinja-kinja nak. Aku bagi duit kat adik ipar aku je suruh dia belikan. Dia ada Maybank 2u so senang transfer je. Aku punye CIMB click dah lupa password, pastu malas nak gi buat balik.. boleh? Hahahaha...

Gambar itu langsir ek.. Belum gantung la.. Lagipun aku nak tunggu mesin jahit aku sampai.. nak buat ape ek nama.. yang transparent or corak-corak punye langsir.. Dashatnye aku tak tau ape nama langsir haahahah... Dah dapat mesin baru nak pergi cari kain jarang tu.. baru la santek langsir raya aku nanti.. walaupun herot berot jahitan aku haahahah...

Eh kalau nak tau, aku tak pernah pun jahit langsir or tengok camne orang potong langsir semua. Aku main tanya je kat orang kedai tu camne nak jadikan kain tu langsir. Pastu aku tengok camne langsir sedia ada kat rumah tu dijahit, pastu aku guna je imaginasi dan kreativiti aku untuk siapkan kikikiki..

So kesimpulannye.. walaupun kita takde pengalaman, tapi kalau ada minat, boleh je buat. Tinggal hasil dia cantik atau tak jela.. tapi sebab nak pakai sendiri, aku ok je kikkiki...

Nanti dah siap pasang aku tempek gambar.. Daaa korang...

Friday, June 6, 2014

Hello hello...

Weh lamanya tak update.... Sebab tak update ada macam-macam... Anak tak sihat, suami masuk hospital, aku sendiri pun tak sihat, pastu aku sibuk maraton citer korea haahahahah... Tak boleh blah alasan last tu.

Esok nak pergi jalan-jalan kat melaka... weiii tak saboooo... Lama tak jalan-jalan satu keluarga.. Last jalan masa pergi Cameron... So, please doakan esok tak jem sesangat hikhik...

Ubat rindu korang kasik tatap gambo kami kahkah.. macamkan ada yang rindu..



See you again... errrr bila aku rajin nak update blog la yerrr huhuhuhuh...



p/s: Camne nak update pakai smartphone ek? Dari dulu aku cuba, tak penah dapat.. kena install apa2 software ke erk?

Friday, May 9, 2014

Indoor Sport: Ping Pong

Minggu depan ada indoor game untuk pingpong, badminton, karom dan dart kat ofis aku ni. Dulu masa kat cerun, semua game pun aku masuk sebab aku je wakil perempuan dalam unit aku.. Tapi kat ofis sini, kitorang kan dibahagikan kepada rumah pasukan so, ramai la bakat-bakat yang boleh kita tengok hebat dalam game yang masing-masing minat.

Masa daftar, kitorang diharuskan untuk pilih 1 game atau dimasukkan nama dalam senarai nama orang buat persembahan. Oh no, harus aaa persembahan benda yang paling harus dielak.. So aku letak nama aku kat pingpong.

2 minggu lepas aku ajak kawan yang aku kenal prektis main. Syukur, masih lagi boleh main pingpong.. Tak sia-sia aku berguru dengan pakar-pakar kat cerun dulu.. maceh sifu-sifuku. 2 kali aku turun main, takde perempuan pun yang turun.. so masa tu rasa cam ok la boleh la nak kasik cabaran kat pihak lawan kot.

Sekali tengahari tadi aku turun gi prektis. Ramai pulak dari admin yang turun prektis sama. Woooooo... not bad memasing. Ada skill walaupun tak pandai nak kira mata, tak tau sape kena bawak, camne nak tukar, berapa kali servis.. tapi skill diorang boleh tahan.

Main dengan diorang sejam lebih gak la.. eh lupa, thanks ct temankan... Mula-mula main dart dengan ct sebab masa kami sampai tu geng lelaki yang tengah main kan.. Lepas dah pukul 1 lebih skit tu baru diorang beransur pegi masjid.

Tapi serius, penat pulak rasa main hari ni.. Non stop main, lepas tu diorang dah lama tak main katanya so semangat nak smash, nak pukul bola tu tinggi betul.. macam semangat aku masa hari pertama prektis. Penat wehhhhh..

Pastu... aku rasa cam haahahah.. ada ke harapan nak menang ni weiiiiiii.. Yang turun prektis ni pun cakap tak sure masuk ke tak.. kalau tak de orang baru diorang masuk. Kalau camtu, ada yang lagi power ke weh? Kalau ada, habislaaaaaaa....

Tujuan aku masuk game ni? 2 je.. 1 sebab nak sijil, sebab kehadiran dianggap sehari berkursus, tak payah susah nak fikir mana nak cari kursus. Sebab kedua.. rindu nak pegang bat weiiiiii.. rindu pingponggg... rindu cerunnn rindu riuh rendah cerun sobbbbss!!!

Sekian merapu aku..

Wednesday, May 7, 2014

Syoknye mencicah sekut

Semalam, masak nasi putih dengan ayam masam manis...  masak simple je sebab hubby takde kat rumah kan, berkursus 3 hari. Suap la anak-anak.. Eqal habis 1 pinggan, Kimi pulak sesuap je.. Stop sebab tergigit bawang, terus tak mo makan dah.. haisshhhh...

Lepas aku siap mandi semua, dia request air kopi o, nak cicah dengan biskut katanya. Siap bawak balang biskut pegi depan tv dengan pesanan kat aku "cepat tau mama, Kimi lapar ni"

Heran, sebab mamat ni mana suka minum kopi o.. Kalau kopi susu tu dia minum la jugak... Tapi tetap aku buat seteko kecik.

Duduk la budak dua beradik ni mengadap air kopi o sambil cicah biskut hup seng.. 

Mata tu tak lepas dari mandang tv... Memang setiap hari diorang dah tender tv tu dari pukul 8 sampai 9 malam tengok cerita Oggy & the Cockroach tu ha..

Baru aku teringat, kelmarin malam, aku terlelap depan tv, sedar cam mamai-mamai gitu, nampak diorang dok keliling papa diorang, dok mencicah biskut dengan air kopi o.. Patut la request lagi malam tadi.. Papa mengajor rupanya... Biasa cicah air milo, sekarang dah tukar selera pulak yer nak..

Dah serupa atok-atok kat kampung dah, tengok tv sambil mencicah biskut.. Adesss

Tuesday, May 6, 2014

Throw back: Outing budak rumah 2004

Masa balik kampung 2 minggu lepas, masa tengah tunggu hubby dengan abang chik aku repair timing kereta, aku belek album-album lama kat rumah mak.

Kebetulan masa tu aku baru je buat group what's app dengan bebudak rumah lama.. Kawan-kawan yang dari mula kami merantau ke KL sampai la masing-masing dah selamat bernikoh ihhihihi...

So terus la snap guna hp aku je, hantar kat group tu... Rindu weh....

Gambar bawah ni masa bulan 12 tahun 2004... Baru 6 bulan kerja kat KL... Masa ni first time celebrate birthday reramai kat Marry Brown kat Zoo Negara... Kebetulan kami berempat, sama-sama lahir dalam bulan Disember..

Aku 9 Dec, Kashah 12 Dec, Qiela 26 Dec & Wani 28 Dec dan semuanya tahun 1984 hihihihi... Sweet 20th years time ni sebab tu memasing sweet bebeno.. muka suci je kikikiki...

Dari Kiri: Qiela, Aku, Zue (atas) Wani & Kashah,












































 


 Kitorang dulu masa memmula datang KL, duduk kt Dato' Keramat.. eh taman ke Kg Keramat ek eh ape ek nama tempat tu? Hahaahhah... lupe pulak aku...

Ni gambar kenangan pepagi buta nak gerak gi kerja... 
Dari kiri: Aku, Zue, Kashah (3 sahabat yang takbleh berpisah dari zaman poli hahaahah) Along Fauzana, Qiela & Kak Nurul
Sadis dulu masa duduk kat Keramat.. Nama je duduk pangsapuri, selesa memang selesa sangat, jiran baik, fasiliti pun ok. Yang tak ok, jauh dari LRT. Kitorang menapak ke LRT dekat 30 minit gak la jalan kaki turun naik bukit, lalu ikot jalan perumahan orang-orang kaya..

Macam-macam suka duka dalam perjalanan nak gi kerja, ada yang kena ambil kesempatan dengan mat dadah, ada yang kena kejar anjing, ada yang ngorat, ada yang memerhati.. Oiiii takut weiiii... Belum lagi cerita dari LRT Masjid Jamek ke JKR tu kami kena jalan kaki lagi 15-20 minit gak sebab tak berbaloi nak naik bas or teksi ke JKR. Kena kejar dengan orang gila, dengan anjing, sambil takut-takut pegang beg takutkan peragut..

Pengalaman yang sangat mendewasakan... Tapi sebab jalan kaki jauh camtu la berat aku dari 50+ jadik 40+ kikikikki... tang turun berat badan tu aku memang suke... ngeeee....

Lepas fikir masa-masak, kitorang ambil keputusan pindah Taman Melati.. Alhamdulillah, LRT doket ajo dengan ghumah eh.. Cumo bayo tambang lobih laie laaa... Tapi takpo, sobab 1st terminal so boleh duduk, tak ponek bodiri.. Eh apsal aku cakap ke arah nogori ni hahahah...

Owh, masa kat Taman Melati, Maz ni join kitorang, masa tu dia takde rumah nak duduk, so sementara dapat rumah lain, dia tumpang dulu... Dan Zue pun tak lama kat sini, dia mintak tukar, sebab dah kawin dengan Pok Die kan...

So ni gambar 1st outing kami beramai-ramai.. Minah kampung terjah Zoo kekdahnye hihiihi...

Dari Kiri: Zue, Aku, Kashah, Wani, Maz, Qiela & Kok Nurul
 Sukanya masa ni, kurusssssssss semuanya hihihihihi....

Dari Kiri: Kok Nurul, Kash, Qiela, Zue, Aku, Maz & One-ney (ejaan nama glemer dia masa tu kikik)
 Sekarang dah 10 tahun berlalu weh...

Kak Nurul dah 2 anak.. Kashah pun 2, sepasang pulak tu, Qiela sorang, Zue dah 3, Maz errrr... berapa ek anak ko maz? Hihihi.. & Wani.. masih honeymoon hihihhihi.. Aku doakan ko cecepat dapat cahayamata yer One-ney..

Aku sayang korang sampai bila-bila... Moga kita kekal sebagai sahabat selamanya... persahabatan yang dah macam adik beradik, susah senang semua kita rasa, kita sama-sama tempuh weh... Sayang korang ketat-ketat...

Jom reunion!!! Hihihi...

Monday, May 5, 2014

Bila baik, macam belangkas

Sape? Ni la dua beradik ni la....

Siap boleh share 1 kerusi....

 Bersempit pun takpe...

See...


Ni balik dari kampung.. Sori... goyang, kete terlanggar batu bangkali hiks!
 
 Abang lentok kat adik, adik lentok kat abang yer...

Tu kalau time baik.. Kalau time gaduh, kaki mu atas kepalaku, penumbuk mu di mukaku.. Pastu mama pun tertempik serupa tarzan aaaaaaaaaaaa.....

Gini laaa kalau anak hero belaka... kena usaha dapatkan heroin lepas ni... Jangan nanti heroin pun lagaknya cam hero gak udoh... pitam mama dengan papa nak handle hiks!!

Friday, May 2, 2014

Throw back Eqal : Operate; Kencing manis; big baby

Fuh fuh... berabuk dah blog ni.. Lama tak update.. Bizi wehh bizii... Bos kebizian yang amat sekarang sampai aku pun turut rasa kesannye kuikui...

Nak sembang pasal ape ek.. ermnnn ermmmnn... Cite pasal anak la, lama tak cite pasal depa

Eqal sekarang dah membesar dengan jayanya.. Alhamdulillah.. Walaupun dulu masa dari dalam kandungan macam-macam dugaan yang terpaksa aku tempoh walau tak sehebat ibu lain, tapi bagi aku dah tough dah tu uhuhuh...

Dari dalam kandungan nak masuk 8 bulan, aku kena kencing kotor, selang seminggu, aku kena kencing manis, selang seminggu pulak, disahkan baby aku beso.. Tu eqal tu la...

So sebab kencing manis aku kena bersalin gak pada tarikh due tu kan.. Dan aku patutnye boleh je bersalin normal, tapi tak tau nape diorang tak scan dulu masa hari pertama aku masuk tu, tengok baby beso mana, masa aku dah dok dah dewan bersalin, dah di induce 2 ubat, bukaan pun dah 10 kata nurse, tiba-tiba aku yang mamai depa kejutkan untuk aku sign borang operate.

Sebbaik masa diorang suruh sign & terangkan tu aku tengah mamai lagi kesan ubat, so perasaan takut nak kena operate aku tak rasa.. Yang aku ingat dia cakap, ibu, kena bersalin sebab baby besar sangat...

Kena cucuk tulang belakang tu, peh tusukan tu terasa-rasa sampai sekarang.. Dan natijah cucukan tu, sampai sekarang aku rasa sakit belakang klu buat sesuatu lama sangat..

Eqal kuar 4.05kg, pehhhh dasat mu yer nak, padan laa mama kencing manis, yang manis semua kamu telan yer nak kikiki.. Lahir hari Ahad tapi sebab masa nak bersalin tu aku demam, dia kena masuk wad baby... sel darah putih terlebih katanya.. Hari Isnin tu diorang amik Eqal masuk wad, selasa aku dah boleh kuar dari wad bersalin, tapi transfer ke wad kanak-kanak sebab nak tengok perkembangan.

Duduk situ 1 malam cukup aku rasa penyiksaan... Katil tinggi, aku rendah, aku operate, tak boleh banyak bergerak, puting susu berdarah sebab Eqal kuat menyusu, dua-dua pulak tu, tapi tahan je demi anak kan.. Mintak katil rendah nurse cakap, takde!!! Sobs!!!!! Nangis aku weiiiiiii...

Sebbaik la esoknye aku boleh kuar dah.. lega tak payah cakap laa..  Tapi Jumaat, nurse desa datang, cek Eqal cakap Eqal kuning pulak. Arrgghhhhh!!! Stress tau dak.. Sebab lepas tu tiap-tiap hari aku bertiga jadi tetamu klinik, cek kuning Eqal.. Anak menangis kena amik darah, mak dia ni pun sama naik nangis uhuhuhu...

Syukur lepas seminggu, dengan tips dari doktor, bacaan kuning Eqal turun mendadak.. Dan di tahap selamat untuk kami travel balik kampung.. Gi lawatan kat klinik kat kampung, nurse cakap dah takde kuning dah.. Alhamdulillah..

Tapi, masalah baru yang wujud pulak... Ukur lilit kepala dia pulak besar dari kanak-kanak normal..

Penat la taip... nanti petang la sambung hihihihi...

Aku letak gambar Eqal ubat rindu sape yang rindu nge....



Monday, April 21, 2014

Bermandi Lampu di ICT Shah Alam

Sabtu baru ni, tunaikan hasrat hati anak bujang yang sebok menanya, bila kita nak pegi tengok lampu... bila kita nak pegi ICT, bila kita nak jalan kat situ...

So alang-alang MIL dan adik ipar datang minggu lepas, terus la ajak diorang meramaikan lagi rombongan cik senah ke sana...

Punya lama tak pergi ICT, tengok-tengok, macam-macam dah ada ek. Ada Red Carpet yang patung lilin tu, ada rumah hantu, ada errr gambar 3D k3 4D ntah, tempat karaoke pun ada pastu macam-macam la.. Huiii buat duit betol laa ICT ni....

Sampai je dak Kimi sibuk nak naik Chochooo, ketapi gapo laie kan.. Pegi laa aku nak membeli tiket.. dah la kalau nak naik, aku kena naik sekali, kang tak pasal jatuh anak-anak aku tu.. Eqal aku suka hati je cakap kat budak jaga tu ketinggian dia separas, padahal lebih je sikit dari 90cm tu kahkah... Sebbaik la dia ok je, jimat RM5 aku..

Nak gi beli tiket, aku ingat beli tiket cam dulu, rupanya.. Diorang pakai sistem topup. Kena beli kad... ala malas pulak nak snap gambar kad tu.. Alaa kad keras cam kad atm, kad minyak semua tu la.. Aku punye kad gambar red carpet. Kalau takde kad tak boleh beli tiket.. hadoiiiii.. Sebbaik kad tu Rm2 je sekeping, boleh share2 guna. Valid sampai 2 tahun.. Fine!!! Eceh marah pulak kan... Rm2 pun duit tau... Hikhik...

Tapi best gak naik ketapi tu weh.. 4 kali dia pusing, pastu trek dia boleh tahan gak tinggi, kalau sape yang gayat, rasanya ermnnn boleh la cuba naik untuk atasi ketakutan, bak kata Aeron Fear Factor haahhah...

Lepas dah tunaikan hajat anak jom kita bergambor puas-puas... Tu je pun tujuan pegi ICT kan, bergambo...



Tu Kimi tu Duta KPDNKK tu haahahahah... Sendiri pilih baju, macamkan takde baju lain dah nak pakai.. Hadoiiiiiii...


Itu uncle aaa aiyakkkk sudah enterframe dalam ini gambar,sudah ilang seriiii... ikiikikiki.

Berselfian lagi... Sukati je perkataan ko nak bubuh kan bunga.. hahaha.. 

Us..

Anak dara dan mak dara tapi mak dara cam anak dara gak kan?? Kann?? Hhahaahah..

Tengok Eqal.. hailaaaa merata dia pusing..

anak-anak mak..

Mr. & Mrs. Smith versi Melayu Banjar kikikikiki...

Aku komen kat gambar ni kat FB, "Semoga cinta ini bersinar dan berseri seperti lampu di belakang kita. Bukan seperti lampu minyak tanah yer Mohd Azli hihihi..." Laki aku ni tak reply pun. Cetttt, tak nak komen pun, ace cuba like.. penat aku fikir idea nak komen tau haahahahahah...


 Kami kuar dari ICT pukul 11 malam, MIL dah tak larat matanya tengok cucu-cucu dia berkejaran sana sini, takut cucu ilang gamaknye haahahah... Hubby aku tu pun tak sihat sangat, ngikot kehendak bini dan anak dia je yang sebok nak gi ICT hikhik..

Owh, parking bukan per entry cam dulu.. Dulu RM10 per entry kan.. Lani RM3 sejam.. Kami dok 2 jam, kena la RM6. Ok la, jimat RM4 dari dulu kan...

So korang, poie laa.. macam-macam adaaa...


Wednesday, April 16, 2014

Nak cuti...

Hi korang!! Ngantuk ke tu? Hahaahh.. tadi kan baru lepas lunch, sure mata berat je rasa petang-petang gini kan. Aku ari ni segar, sebab malam tadi tido awal. Konon tidokan anak, dengan aku sekali terlena.

Jaga-jaga dah pukul 12 tengah malam. Bangun lipat baju anak dan iron baju sekolah Kimi. Pukul 12.30 mandi, sebab panas sangat. Kesan ubat kot, my hubby le paksa makan ubat selsema. Pantang tengok aku tak sihat, laju je bawak ubat dengan segelas air suh aku telan ubat. Sebab dia tau, kalau suruh aku makan sendiri, memang takkan makan, haahahaha... culas ubat bini dia ni haa hahaah...

Eh aku nak sembang pasal ape ek tadi... ermnn... kenapa dah lupa ek.. Dah nak masuk angka 30 an ni kerap pulak lupa.. bahaya betul laa...

Next week, my hubby kena out station kat daerah-daerah negeri Pahang. 3 hari pulak tu. Stress aku memikirkannye kikikik.. So plan nya nak ikot la.. Dia hantar aku balik Kuantan Selasa malam tu, Rabu pagi dia terus gerak ke Maran dan Temerloh. Then Jumaat tu dia balik Kuantan semula dari Bera kot, ntah tak ingat jadual dia.

Aku memang suka sangat la idea tu, cuma, masalahnye nak mintak cuti dengan bos aku ni.. Aaaaa... macam tak berani la pulerrrr.... Kikiki... 3 hari kot nak cuti. Kalau aku tak ikot, kena naik moto gi keje, hantar anak ke rumah pengasuh dan tadika. Kalau tak hujan ok laa... kalau hujan, susah hati aku ni..

Lagipun nak cari tukang urut kat kampung tu ha.. nak cuba betulkan tangan Eqal, mana tau cara tradisional berkesan pada dia. Appointment Eqal Isnin ni jumpa Hand Clinic pun aku postpone. Sebab takut boss bising, senin dah amik halfday di Hospital, Rabu dah nak apply cuti. Khamis dan Jumaat takpe, sebab bos ada seminar kat KL.

Fuhhh harap mood bos ok laa masa nak mintak cuti nanti. Ikutkan hati nak ambil cuti 6 hari, sebab Isnin minggu lagi satu hubby out station lagi ke Pahang, tapi kali ni Kuala Lipis, Bentong dan errr ape ek lagi satu daerah, lupa dah aku, Jerantut kot.. Tapi, takkan la nak tinggal ofis lama bebeno kan. Melampau sangat bunyinya kalau amik cuti dari 23 April sampai 30 April. Dah la 1 Mei tu Hari Pekerja.. Haihhhh..

Maka redhalah merempit untuk 3 hari nanti. Harap-harap cuaca untuk 3 hari tu elok la.. Nak hujan pun tunggu aku dah ambil anak-anak wat balik rumah.. pastu klu nak hujan pun, hujan laaa...

Dulu masa anak dara, berani bawak moto, bawak sampai 110kmj pun rileks je. Sekarang bawak 80kmj dah rasa kecut perut. Hhuhuhu.. beza sungguh zaman anak dara dengan zaman mak-mak ni yer.. Kikiik..

So, doakan aku dapat mintak cuti, yeay!!!

Tuesday, April 15, 2014

Kimi terkena sengatan lebah

Aiiii selamat pagi... semua dah sarapan ke? Aku ingat nak diet tadi, tapi office mate ajak turun cafe, tapau. Haihhh terus ilang tekad nak makan oat je hahahah.. Dah pun selamat masuk dalam perut cucur udang 2 biji ni ha.. nyesal pulak rasa bila ngenangkan perut makin ke depan ni haiihhhh!!

Baru semalam aku cakap tak boleh nak komen kat blog orang. Tuptup ari ni dapat pulak komen. Yeayyy!!! Terus roh nak update blog mai.. Tapi tak tau la berapa lama roh ni bertahan... Kikikik...

Semalam tengah aku rilek-rileks tengok FB sambil layan Eqal, tiba-tiba hubby panggil aku. Katanya kawan-kawan Kimi bagitau Kimi kena sengat lebah. Gelabah la aku kan sebab 2 tempat katanya kena gigit, hidung dengan telinga.

Terus ambil minyak panas, sapu. Tangan pulak terus google kesan sengatan lebah dan apa perlu buat. Hubby ajak gi klinik tapi Kimi meraung tak mau pegi. Bila aku tanya sakit ke tak, ishhh anak aku ni pandai tipu tau. Katanya tak sakit, tak kena pun gigit. Cett ape tak kenanya, telinga sampai bengkak dan merah. Hidung tu aku rasa lebah or binatang ape tah tu cuma lalu je terkena sikit sebab tak bengkak.

Tengok kat internet cam bahaya je kesan lebah, tu pun kalau yang sengat tu lebah, kalau binatang lain? Huii terus la aku kerisauan. So terus pujuk Kimi bagitau bahaya, takut nanti bengkak, tak boleh nafas, doktor tak cucuk cuma sapu ubat. Eh budak ni berkeras takmo pegi. Nak tengok cerita kartun sampai habis dulu. E, eh sesuka hati nak lawan cakap mama ek. Reverse psychology la pulak kan, bagitau, kalau lambat pergi, malam nanti cerita oggy & the cockroach tak sempat tengok, sebab lambat balik. Terus setuju, hailaaaaa dasar peminat tegar oggy betul.

Pukul 7 tepat sampai klinik, sebbaik dia tak tutup lagi. Biasa tutup kejap untuk doktor sembahyang maghrib. Maybe masuk waktu lambat sikit sekarang, so dia tutup lambat sikit kot. Bila masuk doktor cek semua, katanya takde masalah. Sebab pernafasan dia ok, bengkak pun tak besar. So just bagi ubat tahan sakit, tu pun bagi kalau dia sakit je. Kalau dia tak sakit tak perlu.

Then aku cakap, aku ada letak minyak panas kat tempat kena sengat, katanya tak perlu, biarkan je.   Ek? Betul ek, kalau kena sengat biar je? Ermnn.. kalau kat kampung memang terus mak-mak kita letak minyak kan...

Tapi syukur la, balik rumah tu aku tengok bengkak dah surut. Tapi tu la, aku still tak tau apa yang sengat dia. Kawan-kawan dia yang bagitau pun umur baya-baya dia je pun. 5-6 tahun. Huiii jangan tak tau, siap ada rombongan bebudak datang rumah aku ni haa nak melawat Kimi, tengok camne keadaan dia.

Dasat budak-budak taman aku ni ha.. Macam dulu la, Eqal jatuh, segerombolan datang melawat, hahaahaha.. comel je aku tengok... Kecik-kecik dah pandai ambil berat sesama jiran kan.. Kadang, kalau anak aku tertinggal basikal, ramai-ramai pakat datang hantarkan basikal la.. selipar la.. Comel kan..

Owh, aku ada baca sepintas lalu, kalau terkena sengatan apa-apa,
1. Basuh tempat sengatan
2. Tuamkan dengan ais
3. Ikat kawasan yang terkena sengatan tu, untuk elakkan bisa mengalir ke tempat lain
4. Dapatkan rawatan segera.

Aku semalam tak basuh, tak tuam, terus letak minyak panas je.. Then cepat-cepat bawak gi jumpa doktor. Ermnn gambar takde la sebab kelam kabut kan...

Monday, April 14, 2014

Sebab tak update

Lama tak update.. Malas nak update sebab tak boleh nak balas komen orang, tak boleh nak komen kat blog orang. Hadeiiii... Mana yang pop up komen cam blog aku ni memang tak boleh nak komen, orang IT sini sekat. Grrrrr....

Mengantuk wei... Anak-anak tak sihat.. Malam-malam berjaga sebab dua-dua anak pun tak sihat. Bangun tengah malam muntah, batuk-batuk. Paling teruk Kimi la, sampai tak lalu nak makan.. Dah la Jumaat ke Khamis minggu lepas amik nab.. Selepas kali terakhir masa umur 2 tahun kot.. ni dah nak 5 tahun kena amik nab balik. Kahak banyak bebeno.. Gambar dalam hp hubby, so takde la nak tempek sini.

Minggu depan nak jumpa pakar ortopedik. Dah la kena pegi sorang-sorang, cik abe kena jaga PA system pulak, ada perhimpunan. Tak tau laaa camne nak jaga mamat aktif tu. Appointment ni pasal trigger finger tu la. Eh thanks ek MANJA ko bagi info. Aku nak reply komen ko pun tak boleh wei, kedek admin ofis ni haa..

Ape ek nak cite, mata nak katup ni, nak bercerita pun tak lalu.. Jangan aku pun naik demam dah la.. semalam hubby cakap badan aku dah panas dah sebbaik tak melarat.

Moga cepat la anak-anak aku sembuh dari penyakit diorang. Amin..

Ok nak tido.. selamat tidooo haahah...

Friday, April 4, 2014

Trigger Finger - Ibu jari Eqal

Aku tak penah terfikir anak aku dapat masalah trigger finger. Ape trigger finger? Aku copy maksud dalam bahasa omputih jela erk.

What is trigger finger?

Trigger finger is a "snapping" or "locking" condition of any of the digits of the hand when opened or closed. Trigger finger is medically termed stenosing tenosynovitis.

 Aku sedar ibu jari dia tak boleh lurus masa dia umur setahun lebih. Masa tu tengah main-main dengan jari dia, sekali ibu jari kanan tak mau lurus. Panik, tapi sebab Eqal still ada check up dengan pakar, aku bajet nak refer time jumpa nanti jela. Tapi silapnya masa jumpa time tahun 2013 tu, kitorang lupa nak tanya doktor.

So tangguh lagi ke bulan 1 baru ni. Bila jumpa doktor kena la dia dirujuk ke pakar ortopedik. Dan kat situ doktor sahkan ni kes trigger finger. Dia suruh kitorang jumpa pakar fisio untuk tengok apa diorang boleh buat, dan nanti akan ada temujanji dengan pakar ortopedik lagi untuk tengok perkembangan Eqal.

Ni Rabu lepas. Diorang suruh Eqal pakai mendalah ni...

 Kalau boleh pakai 2 jam pastu rehat 1 jam pastu pakai lagi 2 jam. Tapi budak mana laa nak pakai kan.. So kitorang decide pakaikan time dia tido je. Dan aku gak kena selalu la urut jari dia supaya lembut dan kalau boleh dia lurus tanpa perlu pembedahan..
Pernah, 3 kali jari dia lurus. 2 kali sebab urutan dan sekali sebab jari dia tersangkut pada raga moto, tak perasan jari kat moto terus angkat naik moto, terus meletup bunyi jari tu. Terus lurus dalam beberapa jam. Tapi dia tak bagi sentuh. Dan lepas tu dia bengkok balik ibu jari tu..

Sebab tu aku yakin, jari dia boleh lurus, hanya perlu usaha lebih lagi.

Harap sangat ibu jari Eqal normal balik.. Kalau tak, kesian bila dah besar, orang tunjuk tanda best ibu jari lurus, tapi dia bengkok. Dan maafkan mama dan papa sebab lambat perasan pasal ibu jari Eqal... Abang Kimi dulu semua normal, sebab tu tak pernah terfikir benda macam ni boleh jadi...

Korang, bakal ibu, bakal bapa, anak lahir nanti cek semua jari kaki tangan, jangan jadi cam kes aku ni ha.. Lambat perasan...

Tuesday, April 1, 2014

Cerita dihari ulangtahun itu

Khamis minggu lepas kan ulangtahun ke 30 an encik hubby aku tu.. So, awal-awal lagi aku dah plan, ajak dia amik cuti, spend masa berdua... Tapi, ikot ke mana yang aku nak gi hahahaahah.. tah besday sape tah sebenonye ni kikiki...

Aku dah lama nak rasa meatball IKEA. Pegi je dah 2,3 kali, tapi tiap kali gi mesti panjang beraturnya. So mengalah. Kali ni, pukul 10 pagi dah gerak dari rumah, merempit je pulak tu, harus la sampai cepat kan.

Masa sampai tu tak ramai lagi orang memang cepat la dapat. Pastu tak tau camne nak order masa tu kahkah... sangat la lawak rasa. Orang amik mug, aku amik mug. Masa bayar baru tau, dia cas mug tu utk air coffee or tea. Kikikikik....


 Akhirnya dapat jugak la rasa meatball IKEA.. Tapi... errrrr mungkin sebab dah lama aku asyik dengar sedap sedap dan sedap meatball dia, tapi bila makan, errrrr... agak kecewa sebab tak kena kat tekak aku kikikikikiki... Aku mengharapkan rasa dia lebih dari tu.. Hubby cakap ok je, aku cakap tak berapa ok pun.... Hahha... share sepinggan dan secawan berdua, udah.. nama pun sekadar nak merasa.. Sebab pagi tadi aku dah buat sandwich sardin cheese kat untuk breakfast, so still kenyang laa..

Lepas dah pusing-pusing IKEA, cuma dapat ambil jam dinding dengan berus pinggan. Jam baru RM2.50, nak letak pun kat dapur je.. Susah la takde jam kat dapur time masak sebab aku kejar masa kan.. terutama time nak berbuka.. Nak beli lagi, tapi sedar diri, merempit je dengan hubby kan...

Dah sakit kaki bagai meronda dalam IKEA tu sambung merempit ke ibu kota KL.. ceh ayattt.. nak pergi SOGO. Weii wa cakap sama lu, sebbaik wa ikot cakap wa punye hubby merempit je, jem kat KL pehhhhhhh!!!! Tak gerak weiiii... Kalau naik kereta aku rasa padan spend masa together dalam kete jelaa..

Bahagian lelaki kat SOGO tengah renovate time tu, so untuk pakaian lelaki kena naik tingkat 7. Penattttt!!! Tapi sebaik tgk sale sana sini. Hilang penat.. Eh, bukan penat aku yang hilang, tapi hubby aku hahaahahah...

Penghabisan stok gamaknya sebab sale dari 50% - 80%. So sebab besday kesayangan ambe, ambe dah janji nak belanja ape aje dia nak, so ni la habuan dia..

 Ooo.. ade stokin gak, lupa nak snap sama.. Seluar dah longgar sebab badan dia dah susut, so ni yang dia mintak. I okey aje... Janji encik suami bahagia.. yer dok.

Tapiiii, mana boleh I tengok dia je shopping, harusla lepas tu dia pulak yang kena ikot aku cari barang aku.. ahahahah.. tapiiii, baju pempuan takde sale aaa.. kalau ada pun tak santekkk!!!

Lepas tawaf setiap tempat, aku rembat ni je..

 Owh, ada lagi 1, sandle vincci. Sebab beli, dah sakit kaki pakai kasut tutup hahahahah... Lepas bayar terus pakai, dasar kannnn!!!

Settle semua tu dah dekat pukul 3.30 petang. Kaki pun dah sakit sangat, terus balik rumah je, tak jadi pun makan kat restoren Imelda tu.. Konon nak bawak dia makan kat situ, tapi sebab perut kenyang dengan meatball pastu penat pastu karipap IKEA pun ada lagi tak makan-makan so balik jela... Hihihi...

Malam kuar, gi beli barang, lepas tu singgah kedai, belanja makan kat situ je. Cam biasa la menu, ikan siakap 3 rasa, daging masak merah, telor bungkus dan sayur kailan ikan masin. Semua sedap, cuma ikan 3 rasa je agak kureng.. Gambo takde, sebab kami semua kelaparannnnn!!! Mana kek? Tak payah laa.. incik hubby aku ni bukan makan kek pun, baik bagi makan nasi je haahahah..

Diakhir dengan gambar permulaan hari tersebut.
Love u deep deep!!!

"From the first day, that i saw your smiling face, honey i knew that we could be together forever..."

Monday, March 31, 2014

Felda Hot Spring Sungai Kelah, Sungkai, Perak & Info

Sabtu lepas balik Gunung Besout, cam biasa la kampung hubby aku tu. Pastu dalam kol 11 lebih cam tu tiba-tiba dia cakap, panas-panas ni best ni kalau dapat mandi kat air terjun Kuala Woh.. Tapi bahaya, kencing tikus pulak. Pastu aku tanya, tempat lain takde ke yang boleh gi. Dia sebut Hot Spring.

Peh, aku ape lagi, terus angguk tanpa geleng setuju.. Hahahaah.. selalunya aku ajak pegi sana, asyiknye dia cakap malas laa.. panas laa.. mahal laaa.. ramai orang laaa.. Tiba-tiba dia pulak yang offer ajak gi. Memang setuju sangat laaa..

Terus call Hot Spring tu tanya semua yang berkaitan:-

Harga tiket:

Dewasa : RM12.00
Kanak-kanak: RM10.00
Kanak-kanak 4 tahun ke bawah free.
Warga emas: RM7.00

Kolam air panas: Dibuka sehingga jam 9.00 malam
Kolam air sejuk: Dibuka sehingga jam 7.00 malam

Gelang si paku gelang
Laju-laju gi cari adik-adik ipar dan mertua tanya nak ikot ke tak. Alang-alang kawan si Ina tu nak datang ke rumah, terus ajak dia tengok keindahan Hot Spring sekali la. Mak mertua dan adik ipo lelaki pula on je kalau si Ina ni join so set la semua nak gi lepas Zohor.

Mak siap tanya kot-kot nak bawak bekal nasi ke pergi sana. Ok set, hubby aku mintak nasi goreng kampung, so sinsing lengan la jap aku kat dapur bersilat masak nasi goreng kampung. Mak gorengkan ayam hihihih... Hubby aku tu pulak kaitkan kelapa muda, buat air kelapa muda campur lemon, peeeehhhh memang sodappp!!!

Bertolak dari rumah dalam 2.30 ke 2.45 ntah, aku pun tak ingat. Sampai kat hot spring tu dalam kol 3.15 gitu. Memang dekat aje Felda Hot Spring tu dengan rumah mertua aku. Kalau korang nak homestay pun ada rumah abang ipar aku tu ha.. betuol-betol tepi jalan Sungkai tu ha.. lagi dekat nak ke Hot Spring tu. Nak kasik tau naa.. aku adjust harga kat korang haahaha..

UPDATE!!!!
Ni link blog homestay abang ipar aku.. kot-kot korang nak tengok dulu.. http://rosleefarosleefa.blogspot.com/

Ok, pastu sampai tu kami dok angkut la bekalan makanan kami tu ke kaunter tiket. Cettt rupanya makanan luar dilarang masuk. Hahahahah... padan laa ada famili tu aku tengok dok tepi kete buka bekal makan depa.. Tap sebab dah alang-alang angkut sampai kaunter tiket, kitorang angkut bekalan makanan tu pi bawah pokok, berkelah jap kat bawah pokok tu.. Sangat keharmonian kelihatannya haahah..  Nasi goreng dan air kelapa menjadi tajuk pujian adik-adik ipar pada petang tersebut kikikiki.. Macehhhhh ahaks!!

Oleh kerana adik ipar aku adalah kakak angkat kepada salah seorang staff kat situ, maka kami telah mendapat harga staff yeayy!!!! Jimat wehhhh!!!! Alhamdulillah.... Dan sebab murah je, hubby belanja semua adik-adik dan mak iihhiii...

Jarak dari kaunter ke pintu masuk tak jauh mana, dalam 1km ek? Lebih kurang laaa.. ke 500m je, tapi kalau jalan kami agak penata la.. So jangan risau sebab ada disediakan ape ek nama mendalah ni??Tram ek?? Ke ape?


Naik tram, eh tram ek nama dia?

MIL aku tunjuk isyarat best tu, jangan tak pecaye..
 Owh, naik menda ni free je... ada sokmo, kena tunggu kejap je...

Abang Imiiiii bak kata Eqal
 
tasaba tasaba tasabaaaa!!!!
 Pintu masuk..
Here we go!!!!
 Kami sampai je terus ke kolam air sejuk. Almaklum, masuk situ pun dah dalam pukul 4 lebih, kolam tu tutup pukul 7. Eqal dengan Kimi dah macam ke apa nampak air... Eqal lagi la amukan terus dia kat situ bila aku dengan papa dia bawak dia gi tandas dulu, dah tiba-tiba membuang pulak dia.. Sebbaik membuang sebelum mandi, kalau tengah-tengah mandi??? Haaaaa... kikiki...

Kolam dia sangat besar, last aku pegi masa baru abis pantangkan Kimi kecik je kolam dia.. Sekarang, fuhhhh memang puas betol laaaa.. Paling dalam dia pun 4.5ft rasanya.. Kalau aku kira paras dagu laa.. Hihiihi.. ate rendah beno.. Kalau tinggi adik ipar lelaki aku tu dalam paras dada dia.

 Cantik kan view dia.. Nak main sliding tu... tapi sebab sorang jaga 1 anak kan, so tak dapekkkk huwaaaa.....

 Tapi tengah-tengah syok mandi tu tiba-tiba hujan la pulak. Ingatkan jap je hujan, sekali lebat, terus la naik... Eqal ape lagi, ngamuk la dia nak main air aku tak kasik.

Tunggu hujan reda sikit terus gerak ke kolam air panas pulak. Gambar kat situ takde la weh.. hujan kan, tak kohsen nak tangkap gambar bagai. Cian MIL pun sama naik basah uuhuhu... Tikar kami bawak ermnnn membaziorrrr je..

Ni dah siap tukar baju. Aku pakai tudung sama sebab lupa angkut tudung dalam kereta.. Sebbaik kain tudung ni jenis cepat kering, kalau tak.. haihhhh!!!

Candid by Kimi
 Oye, budak bertuah ni... Dia lari kemain lagi dalam kolam air panas tu, sampai terjatuh tersembam dalam air.. Cuba bangun tapi kaki tak jejak tanah.. Sebbaik dia tak meronta dalam air tu, kalau tak sure air masuk dalam hidung dia. Dan sebbaik jarak dia dengan aku tak jauh mana dan aku tak panik. Aku terus terkam, capai dia dan angkat dia.

Tapi, dia boleh buat muka selamba cam takde apa-ape berlaku, sambung main gelak-gelak lagi.. Aku pulak yang cuak, tanya dia ok tak, cek muka dia semua. Syukur dia tak ade apa-apa.. Orang sekeliling pandang korang tak payah cite laa.. huhuhuh...

Tapi, natijah jatuh tu, esoknye abang dia ajak mandi kolam, dia tak berani masuk.. dia usik-usik air kat tepi kolam je... Ermnn... trauma kah???