Jom klik

kENgkaWAn

Friday, May 2, 2014

Throw back Eqal : Operate; Kencing manis; big baby

Fuh fuh... berabuk dah blog ni.. Lama tak update.. Bizi wehh bizii... Bos kebizian yang amat sekarang sampai aku pun turut rasa kesannye kuikui...

Nak sembang pasal ape ek.. ermnnn ermmmnn... Cite pasal anak la, lama tak cite pasal depa

Eqal sekarang dah membesar dengan jayanya.. Alhamdulillah.. Walaupun dulu masa dari dalam kandungan macam-macam dugaan yang terpaksa aku tempoh walau tak sehebat ibu lain, tapi bagi aku dah tough dah tu uhuhuh...

Dari dalam kandungan nak masuk 8 bulan, aku kena kencing kotor, selang seminggu, aku kena kencing manis, selang seminggu pulak, disahkan baby aku beso.. Tu eqal tu la...

So sebab kencing manis aku kena bersalin gak pada tarikh due tu kan.. Dan aku patutnye boleh je bersalin normal, tapi tak tau nape diorang tak scan dulu masa hari pertama aku masuk tu, tengok baby beso mana, masa aku dah dok dah dewan bersalin, dah di induce 2 ubat, bukaan pun dah 10 kata nurse, tiba-tiba aku yang mamai depa kejutkan untuk aku sign borang operate.

Sebbaik masa diorang suruh sign & terangkan tu aku tengah mamai lagi kesan ubat, so perasaan takut nak kena operate aku tak rasa.. Yang aku ingat dia cakap, ibu, kena bersalin sebab baby besar sangat...

Kena cucuk tulang belakang tu, peh tusukan tu terasa-rasa sampai sekarang.. Dan natijah cucukan tu, sampai sekarang aku rasa sakit belakang klu buat sesuatu lama sangat..

Eqal kuar 4.05kg, pehhhh dasat mu yer nak, padan laa mama kencing manis, yang manis semua kamu telan yer nak kikiki.. Lahir hari Ahad tapi sebab masa nak bersalin tu aku demam, dia kena masuk wad baby... sel darah putih terlebih katanya.. Hari Isnin tu diorang amik Eqal masuk wad, selasa aku dah boleh kuar dari wad bersalin, tapi transfer ke wad kanak-kanak sebab nak tengok perkembangan.

Duduk situ 1 malam cukup aku rasa penyiksaan... Katil tinggi, aku rendah, aku operate, tak boleh banyak bergerak, puting susu berdarah sebab Eqal kuat menyusu, dua-dua pulak tu, tapi tahan je demi anak kan.. Mintak katil rendah nurse cakap, takde!!! Sobs!!!!! Nangis aku weiiiiiii...

Sebbaik la esoknye aku boleh kuar dah.. lega tak payah cakap laa..  Tapi Jumaat, nurse desa datang, cek Eqal cakap Eqal kuning pulak. Arrgghhhhh!!! Stress tau dak.. Sebab lepas tu tiap-tiap hari aku bertiga jadi tetamu klinik, cek kuning Eqal.. Anak menangis kena amik darah, mak dia ni pun sama naik nangis uhuhuhu...

Syukur lepas seminggu, dengan tips dari doktor, bacaan kuning Eqal turun mendadak.. Dan di tahap selamat untuk kami travel balik kampung.. Gi lawatan kat klinik kat kampung, nurse cakap dah takde kuning dah.. Alhamdulillah..

Tapi, masalah baru yang wujud pulak... Ukur lilit kepala dia pulak besar dari kanak-kanak normal..

Penat la taip... nanti petang la sambung hihihihi...

Aku letak gambar Eqal ubat rindu sape yang rindu nge....



3 comments:

Tukang Karut said...

Ni cite tahun bila ni?

bunga_rose said...

Nama tajuk pun throw back pakcik, musti la cite lama hahaahah...

eima said...

yg pasal trigger fingge rpun hang tak cita abis lagi wei ....